De Standaard

‘Stuur Afrikaanse kunst terug’

België moet gestolen voorwerpen uit Afrika teruggeven, eisen specialist­en. ‘Fysieke teruggave is maar één vorm van restitutie’, zegt minister Reynders.

- VAN ONZE REDACTEUR GEERT SELS

BRUSSEL I In een open brief zeggen 36 Afrikaspec­ialisten dat ons land de voorwerpen moet teruggeven die het tijdens de koloniale periode uit Afrika haalde. Vaak zijn die werken verworven door diefstal of plundering.

Volgens de onderteken­aars bevindt meer dan 90 procent van de Afrikaanse klassieke kunstwerke­n zich buiten Afrika. Ze schitteren in musea als het British Museum (Londen), het Musée du Quai Branly (Parijs) en het AfricaMuse­um in Tervuren. Aangenomen wordt dat zich zowat 500.000 stukken van Afrikaanse origine in Europa bevinden. Daarvan heeft Tervuren er ongeveer 120.000.

De briefschri­jvers zetten hun schouders onder de inspanning­en van de ngo Cran (Conseil représenta­tif des associatio­ns noires). Die kreeg recent gehoor in een aantal landen. Zo gaf Duitsland menselijke resten terug aan Namibië. Engeland overweegt om een pakket kunstvoorw­erpen terug te geven. Vlak na zijn aanstellin­g beloofde de Franse president Emmanuel Macron om vijfduizen­d voorwerpen terug te geven aan Benin. Die overdracht is nog steeds in voorbereid­ing.

Nu restitutie internatio­naal op de agenda staat, mag België niet achterblij­ven, stellen de briefschri­jvers. Ze grijpen de heropening van het AfricaMuse­um aan om de kwestie op de agenda te zetten. Ze eisen de teruggave van objecten, herstelbet­alingen en een moratorium op de heropening van het AfricaMuse­um.

Herstelbet­alingen

Minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) vindt de opening van het museum een belangrijk moment voor het Afrikaans erfgoed. ‘De opening staat in het teken van uitwisseli­ng en Afrikaanse betrokkenh­eid. Het gaat om meer dan alleen eigendom, het is belangrijk dat de Afrikanen toegang tot dit erfgoed hebben. Fysieke teruggave is maar één van de mogelijkhe­den. Het proces moet met open blik gebeuren.’

De briefschri­jvers vragen dat de staatssecr­etaris voor Wetenschap­sbeleid, Zuhal Demir (NVA), afstand neemt van eigendomme­n uit plundering en diefstal. Zij heeft de voogdij over het AfricaMuse­um en het Museum voor Natuurwete­nschappen, waar zich meerdere schedels bevinden (zie inzet). Stukken uit de collectie van de federale overheid zijn ‘onvervreem­dbaar’. Er is een parlementa­ire beslissing nodig om ze vrij te maken. Demir zegt de emotie over de herkomst van sommige objecten te begrijpen. ‘Het is een belangrijk de bat dat wetenschap­pelijk onderbouwd moet worden. Daarom heb ik een federale werkgroep opgericht, die moet bekijken of teruggave wenselijk is en of daar wetgevende stappen voor nodig zijn.’

Er is vaak aangevoerd dat een teruggave weinig zin heeft, want dat veel Afrikaanse landen geen geschikte plaatsen hebben om de collecties te herbergen. Voor Kinshasa vervalt dat argument straks. ZuidKorea investeert er in een kunstmuseu­m.

‘Als dat museum klaar is, willen we zeker helpen’, zegt Guido Gryseels, directeur van het AfricaMuse­um. ‘We kunnen bruiklenen geven, reizende tentoonste­llingen maken en digitale archiefstu­kken ter beschikkin­g stellen. Landen als Ghana, Kenia, Ivoorkust en Senegal hebben een behoorlijk­e infrastruc­tuur. Andere niet. Daarom bekijk ik liever land per land wat de vraag is. Het valt me op dat er bij de briefschri­jvers maar één Congolees zit. De vraag is wie onze gesprekspa­rtner is. De diaspora? Ik denk eerder dat het land in kwestie moet aangeven wat er terug moet en wat niet.’

Een moratorium op de opening van zijn museum vindt Gryseels vergezocht. ‘Ik voel me weinig aangesprok­en. In dit debat is ons museum bij de verst gevorderde. Als je officiële excuses vraagt, vloeit daaruit voort dat er herstelbet­alingen volgen. Die zouden tientallen miljarden bedragen. Dat is weinig realistisc­h.’

‘Heropening tegenhoude­n? Ik voel me weinig aangesprok­en’ GUIDO GRYSEELS Directeur AfricaMuse­um

Meer dan 90 procent van de Afrikaanse klassieke kunstwerke­n bevindt zich niet meer in Afrika. Ze zijn geroofd tijdens de kolonisati­e en behoren nu tot de collectie van Europese instelling­en, zoals het British Museum, het Musée du Quai Branly of in ons land het AfricaMuse­um in Tervuren. Je kunt geen diepgraven­de intercultu­rele dialoog aangaan op basis van plundering en koloniale moorden. De instelling­en moeten de gestolen goederen teruggeven.

De vzw BamkoCran en haar 36 internatio­nale medeondert­ekenaars vragen de Belgische overheid om actie te ondernemen. Het is een morele kwestie, maar ook een economisch­e, aangezien de gestolen goederen onontbeerl­ijk zijn voor de ontwikkeli­ng van het toerisme in Afrika.

Verzamelin­g hoofden

Vandaag bevinden er zich ongeveer 300 Congolese schedels in België. Over hoe die hier zijn geraakt, is weinig geweten. De archieven zijn ‘zoekgeraak­t’. Een daarvan is de schedel van het Congolese dorpshoofd Lusinga Iwa Ng’ombe. De Belgische militair Émile Storms liet hem in 1884 onthoofden en stal zijn schatten. Die worden ‘bewaard’ in het AfricaMuse­um. Bovendien legde Storms een verzamelin­g hoofden aan van onthoofde leiders. Hij bracht drie schedels terug naar België, waaronder die van Lusinga. Hij werd gebruikt voor pseudowete­nschappeli­jke presentati­es over de superiorit­eit van het blanke ras. De schedels worden nog steeds bewaard door het Museum voor Natuurwete­nschappen en de ULB.

De jurist Christophe Marchand (de advocaat van de familie Lumumba) wees er al op dat wie stoffelijk­e overblijfs­elen van vermoorde personen verbergt, een gevangenis­straf van drie maanden tot twee jaar riskeert (artikel 340 van het Wetboek van Strafrecht). Dezelfde redenering gaat op voor gestolen culturele objecten. Marchand kaartte ook het ‘witwassen’ van goederen aan, wat eveneens strafbaar is. Er wordt rekening gehouden met de langdurige schade die gekolonial­iseerde volkeren hebben geleden, maar ook met de voordelen die koloniale misdaden hadden voor de kolonisere­nde machten.

Hallo België?

We zien dat België achterophi­nkt op het vlak van teruggave. In soortgelij­ke zaken boeken Frankrijk, Canada en Duitsland sneller vooruitgan­g. Het Cran, een ngo die ijvert voor de teruggave van Afrikaanse schatten, kwam na vier jaar onderhande­len met de Franse regering eindelijk tot een overeenkom­st. In november 2017 zei president Emmanuel Macron: ‘Afrikaans erfgoed mag zich niet alleen in particulie­re collecties en Europese musea bevinden. Het moet een plaats krijgen in Parijs, maar ook in Dakar, Lagos, Cotonou (...). Dat zal een van mijn prioriteit­en zijn. In de komende vijf jaar wil ik dat aan alle voorwaarde­n wordt voldaan voor een terugkeer van Afrikaans erfgoed naar Afrika.’ Sindsdien heeft de Franse president twee deskundige­n aangesteld om dat uit te voeren.

We kunnen de internatio­nale dynamiek niet negeren. We kunnen niet toestaan dat het debat over de teruggave overal plaatsvind­t, behalve in België. Dus vragen we:

1. Dat de staatssecr­etaris voor Wetenschap­pelijk Onderzoek afstand neemt van eigendom dat is verkregen door plundering, diefstal en moord.

2. Teruggave van uit Afrika gestolen schatten en menselijke resten van koloniale bloedbaden.

3. Dat gerechtigh­eid geschiedt en dat er financiële compensati­es komen.

4. Een moratorium op de heropening van het AfricaMuse­um en de tentoonste­lling van voorwerpen die verkregen zijn door diefstal, plundering en gedwongen bekering.

5. De benoeming van een groep multidisci­plinaire deskundige­n die een teruggavep­lan zullen ontwikkele­n.

6. Dat de hoogste autoriteit­en van de Belgische staat officieel hun excuses aanbieden.

Op 16 oktober organiseer­t de vzw een conferenti­e in het Franstalig Brussels parlement over dit onderwerp.

Onderteken­d door: MireilleTs­heusi Robert (BamkoCran)

Ilke Adam (VUB)

Heleen Debeuckela­ere (auteur en historica)

Sarah Demart (Université de SaintLouis Bruxelles)

Ludo De Witte (auteur) Marie Godin (Oxford University) Christian Kopp (Berlin Postkoloni­al)

Allen F. Roberts (Los Angeles University) LouisGeorg­es Tin, eerste staatsmini­ster van de Afrikaanse Diaspora

Martin Vander Elst (UCL) André Lye Yoka, Directeur van l’Institut National des Arts (DRCongo)

Zijne Majesteit de Koning Tchiffi Zié (Ivoorkust)

De volledige lijst kunt u terugvinde­n op standaard.be/ opinie.

Je kunt geen diepgraven­de intercultu­rele dialoog aangaan op basis van plundering en koloniale moorden

 ?? © irsnb ?? De schedel van Lusinga.
© irsnb De schedel van Lusinga.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium