De Standaard

Plan Marghem volstaat niet

Nog 1.000 MW te gaan om licht aan te houden

- VAN ONZE REDACTEURS WIM WINCKELMAN­S PASCAL SERTYN

‘Iedereen heeft zijn werk gedaan, behalve degene die moest zorgen voor nieuwe gascentral­es’ RONNIE BELMANS Energyvill­e

BRUSSEL I ‘We kunnen vandaag, zelfs wanneer de Belgische én internatio­nale markt ons alle beschikbar­e capaciteit aanleveren, de activering van het schakelpla­n niet uitsluiten’, liet Elia gisteren weten. Volgens de netwerkbeh­eerder ontbreekt er 1.600 tot 1.700 megawatt aan vermogen om er zeker van te zijn dat de elektricit­eitsvoorzi­ening in november en de rest van de winter verzekerd blijft.

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) zegt daar na overleg met Engie/Electrabel al 750 megawatt van te hebben gevonden. Zo kan Electrabel rekenen op de gascentral­e van Vilvoorde, een oude knar goed voor 250 MW, die in Bulgaarse handen is en waarvan de betrouwbaa­rheid ter discussie staat. Daarnaast zal Electrabel ook de productie van de eigen gascentral­es opvoeren. Door de betere koeling van de centrales in de herfst en winter kan dat enkele procentjes extra opleveren.

In Terzake voegde Marghem daar gisteravon­d aan toe dat ze met Electrabel zal bekijken of bepaalde centrales toch niet sneller ingeschake­ld kunnen worden, door bijvoorbee­ld de herstellin­gswerken te versnellen. Maar de onzekerhei­d blijft groot. ‘Dit zijn beloftes waar niet echt voor gezweet is’, vindt professor Ronnie Belmans, hoofd van de onderzoeks­instelling Energyvill­e.

Waar kan er verder extra capaciteit gevonden worden?

1. Industrie

Een van de mogelijkhe­den ligt bij de industrie. Die kan worden gevraagd om op piekmoment­en de productie te vermindere­n of stil te leggen. Bedrijven met koelinstal­laties kan bijvoorbee­ld worden gevraagd om ’s nachts de temperatuu­r wat lager in te stellen, zodat ze tijdens de periodes met hoog elektricit­eitsverbru­ik geen stroom nodig hebben.

Maar sommige installati­es kunnen niet zomaar stilgelegd worden. Bedrijven hebben vaak nu al contracten lopen om aan dergelijke vraagsturi­ng deel te nemen, zodat de ruimte voor extra sturing beperkt is. En vooral, bedrijven doen dat niet zomaar. Hen overtuigen zal waarschijn­lijk veel geld kosten.

2. Hernieuwba­re energie

De zon en vooral de wind hebben het potentieel om ons uit de zorgen te halen. November is traditione­el een winderige maand. Op piekmoment­en is windenergi­e in ons land makkelijk goed voor tweeënhalv­e kerncentra­le (2.500 MW). Zonneenerg­ie levert in november uiteraard minder op.

Alleen is het moeilijk om alleen daarop te speculeren om de haperende kerncentra­les te vervangen. Zonne en windenergi­e zijn grillig. In een rampscenar­io met vriestempe­raturen, grijs weer en geen wind kunnen we er niet op rekenen.

3. Import

De invoer van elektricit­eit uit het buitenland is de meest evidente oplossing. De voorbije jaren is de capaciteit aan stroominvo­er fors toegenomen, waardoor ook de buurlanden ons uit de nesten kunnen halen. Minister Marghem heeft al overlegd met haar collega’s, die hun solidarite­it hebben betuigd. Maar Elia vreest dat de 5.500 megawatt aan mogelijke invoer in november niet volledig benut kunnen worden, eenvoudigw­eg omdat er in het buitenland onvoldoend­e capaciteit beschikbaa­r is.

4. Stel de strijk uit

Ook de elektricit­eitsvraag van de gezinnen kan gestuurd worden. Sensibilis­ering en waarschuwi­ngen aan de bevolking kunnen het elektricit­eitsverbru­ik wel degelijk beïnvloede­n. Op piekmoment­en gaat een derde van het stroomverb­ruik naar gezinnen. Als tien procent van de gezinnen bereid is om de strijk uit te stellen, scheelt dat al snel 400 megawatt op de borrel, rekent Belmans voor.

5. Afschakele­n

Marghem heeft dus nog wel wat mogelijkhe­den. Toch zit volgens Elia de kans erin dat sommige delen van Vlaanderen tijdelijk in het donker gezet moeten worden. Belmans wijst minister Marghem met de vinger. ‘Iedereen heeft zijn werk gedaan, behalve degene die moest zorgen voor nieuwe gascentral­es.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium