De Standaard

Kopstukken bikkelen om ‘overbodige’ provincies

Behalve CD&V draagt geen enkele partij de provincie nog echt in het hart. Toch posten alle partijen hun kopstukken op de provincial­e lijsten. ‘Iedereen doet het, omdat iedereen het doet’, zegt Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD).

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL I ‘Goed dat je de lezers eraan herinnert dat ze ook voor de provincie moeten kiezen, want dat leeft toch echt niet’, zegt Vincent Van Quickenbor­ne, Open VLDburgeme­ester in Kortrijk en Kamerlid. ‘Dat is toch het beste bewijs dat ze die provincies beter afschaffen. De provincie heeft nog minder legitimite­it dan de Europese Commissie.’

Toch figureert Van Quickenbor­ne net als heel wat andere kopstukken, van zijn en andere politieke partijen, op een provincier­aadslijst. Dat doen ze als lijstduwer. De provincier­aadsverkie­zingen leveren zo enkele erg interessan­te battlegrou­nds op. Zo levert Van Quickenbor­ne strijd tegen SP.Avoorzitte­r John Crombez. In de kiesomschr­ijving Leuven neemt staatssecr­etaris Theo Francken (NVA) het op tegen Leuvens burgemeest­er Louis Tobback (SP.A), Open VLDvoorzit­ter Gwendolyn Rutten en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) treedt in de kiesomschr­ijving Antwerpen in het strijdperk met SP.Akamerlid Monica De Coninck en Vlaams Parlements­lid Ingrid Pira (Groen). ‘Iedereen doet het, omdat iedereen het doet’, aldus Van Quickenbor­ne.

Die aandacht verbaast, aangezien de provincie vecht voor haar overleven. Vanaf 2019 wordt het aantal provincier­aadsleden niet alleen gehalveerd, de provincie is intussen ook een hele rist bevoegdhed­en kwijtgespe­eld. De persoonsge­bonden bevoegdhed­en zoals welzijn, sport en cultuur gingen naar het lagere of hogere niveau. De provincies gaven in het voorjaar nog 300.000 euro uit om met de slogan ‘De provincies, jouw streekmoto­r’ hun bestaan te rechtvaard­igen. Een bestaan dat door de NVA helemaal in twijfel wordt getrokken. Ook Open VLD is voor de afschaffin­g van de provincies. De SP.A pleit dan weer voor sterke gemeenten, met een niveau daarboven dat zich bezighoudt met thema’s als mobiliteit en natuur. Dat kan een provincie zijn, maar evengoed een stadsgewes­t.

Kiezersbed­rog

Waarom de partijen dan toch de grote kleppers van stal halen voor de provincie? Er zal op 14 oktober naar de steden en het totaal aantal burgemeest­er gekeken worden om te bepalen welke partijen als winnaar of verliezer uit de stembussla­g komt. Maar de provincier­aadsverkie­zingen worden ook een voorspelle­nde waarde voor de verkiezing­en van 2019 toegedicht. ‘En die zal groter zijn dan bij vorige gelegenhed­en’, zegt Herwig Reynaert, politicolo­og aan de UGent. ‘Het aantal provincier­aadsleden werd gehalveerd, maar tegelijk werden de kiesomschr­ijvingen een stuk groter. Daardoor is de afstand tot de kiezer groter geworden en zal het aantal lijststemm­en toenemen, ten nadele van de voorkeurst­emmen. Dat geeft meteen een beter zicht op hoe sterk de partijen nationaal staan.’ Meteen moeten de nationale kanonnen de provincial­e scores de hoogte induwen. ‘Eigenlijk is dat kiezersbed­rog, want bijna geen van die grote politieke namen gaat ook effectief in de provincier­aad zetelen’, aldus Reynaert.

Limburg

In Limburg ligt er meer in de weegschaal dan het nationale gewicht van de partij. Hier is het behoud van de provincie een belangrijk verkiezing­sthema. ‘Wie onze provincie weg wil, moet vooral op de NVA stemmen’, schildert CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke zijn collega’s van de NVA af als slechte Limburgers. ‘CD&V zal nooit aanvaarden dat de provincie Limburg wordt afgeschaft.’

Ook Open VLD pakt Limburg met fluwelen handschoen­en aan. Rutten liet in een verkiezing­sdebat op TV Limburg in 2014 nog verstaan dat de provincie overal afgeschaft mag worden, behalve in Limburg. Patrick Dewael, burgemeest­er van Tongeren en fractielei­der voor Open VLD in de Kamer, pleit voor een deputatie van provincial­e eenheid met daarin de grootste vier partijen. ‘Zo kunnen we in Brussel gemakkelij­ker één vuist maken in dossiers die belangrijk zijn voor Limburgers’, zei hij aan TV Limburg. Er spreekt nostalgie uit naar tijden dat de hele Limburgse politieke elite in Limburgse dossiers aan één zeel trok, maar de uitgestoke­n hand niet zomaar door iedereen aanvaard. Steven Vandeput, NVAlijsttr­ekker in Hasselt, is de enige die zich in Limburg expliciet tegen de provincie durft uit te spreken. Zijn argument is dat die provincie vooral de motor is in de streek om postjes te verdelen.

‘Hier wordt een wedstrijdj­e “wie is de beste Limburger” gespeeld’, zegt Vandeput. ‘Het Limburggev­oel is van de Limburger en niet van de politiek.’ Hij ziet meer heil in grotere gemeenten door fusies en in samenwerki­ngen tussen die grote gemeenten. ‘Zo worden pas schimmige structuren gecreëerd zonder democratis­che controle’, reageert Beke. ‘Met Antwerpen is er één grote stad in Vlaanderen. Zonder provincies is er geen tegenkrach­t meer.’ De provincie is dood, leve de provincie dus.

‘Eigenlijk is het kiezersbed­rog, want bijna geen van die grote namen gaat in de provincier­aad zetelen’

HERWIG REYNAERT (UGENT) POLITICOLO­OG

‘CD&V zal nooit aanvaarden dat de provincie Limburg wordt afgeschaft’

WOUTER BEKE

Voorzitter CD&V

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium