De Standaard

D-day voor Rosenstein en voor het Rusland-onderzoek

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

BRUSSEL I Het wordt een spannende dag in Washington: president Donald Trump heeft een persoonlij­k onderhoud met Rod Rosenstein, de onderminis­ter van Justitie. Daarna wordt allicht snel bekend of Trump zijn zoveelste topmedewer­ker de laan uitstuurt.

Rosenstein kwam in nauwe schoentjes toen The New York Times stelde dat hij vorig jaar het plan had geopperd om de president stiekem af te luisteren. Het leek hem een manier om bewijs tegen Trump te verzamelen, op basis waarvan de president afgezet kon worden. Rosenstein stuurde de krant een reactie waarin hij dat bericht formeel ontkende. En een woordvoerd­er van Justitie zei tegen de BBC dat Rosenstein toen vast ‘een grapje’ had gemaakt.

Natuurlijk is er veel meer aan de hand. Rod Rosenstein (53) is, na minister van Justitie Jeff Sessions, de nummer twee van het ministerie. Toch is hij en niet Sessions, de politieke toezichtho­uder over het Ruslandond­erzoek van speciale aanklager Robert Mueller. Die onderzoekt of Rusland zich mengde in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2016, met de bedoeling het resultaat ervan te beïnvloede­n, en of er contacten daartoe plaatsvond­en tussen het Kremlin en medewerker­s van de Trumpcampa­gne.

Sessions distantiee­rde zich van dat onderzoek – tot grote woede van Trump – omdat hij tijdens Trumps presidents­campagne de toenmalige Russische ambassadeu­r in de VS, Sergei Kislyak, had ontmoet, en dus betrokken partij was.

Viceminist­er Rosenstein heeft niet alleen de supervisie over het belangrijk­e Ruslandond­erzoek van Robert Mueller, hij heeft de aanklager op 17 mei vorig jaar zelf benoemd. Daarvoor lag het onderzoek naar de Russische inmenging op het bureau van toenmalig FBIdirecte­ur James Comey. Maar die moest op 9 mei 2017 via de media vernemen dat de president hem had ontslagen.

Memo over Comey

Dat joeg een schok door Amerika. Voor de Democraten was het zonneklaar: Trump stuurde Comey weg omdat de grond onder de presidenti­ële voeten te heet was geworden. De Republikei­nen herinnerde­n de Democraten er fijntjes aan dat die nochtans zéér kritisch voor Comey waren geweest, toen die in volle presidents­campagne aan de grote klok had gehangen dat het onderzoek naar Hillary Clintons officiële emails (die ze als minister van Buitenland­se Zaken van een privéserve­r had verstuurd) werd heropend.

Rosenstein schreef later in een memo dat de FBIdirecte­ur die zaak niet goed had aangepakt, maar was er niet over te spreken dat Trump juist zíjn memo gebruikte om James Comey te ontslaan. Rosenstein zei het Congres dat Trump al had besloten Comey weg te sturen, nog vóór hij de memo had ontvangen. Als een soort revanche benoemde Rosenstein enkele dagen later Robert Mueller als speciale aanklager – en hij lichtte het Witte Huis pas achteraf in.

Trump koos Rosenstein vorig jaar als de nummer twee op Justitie, een ministerie waar hij al in 1990 voor ging werken en waarin hij gestaag opklom naar de top. Hij is van Republikei­nse signatuur, en werd door president George W. Bush benoemd als federaal aanklager voor de staat Maryland. Hij bleef aanklager, ook toen Amerika met Obama een Democratis­che president kreeg.

Hij wordt gerespecte­erd door beide grote partijen, maar de laatste tijd geeft vooral zijn eigen partij hem ervan langs. In mei stond hij nog flink zijn mannetje tegenover een groep Republikei­nen die hem wilden afzetten. Ze verweten hem dat hij interne documenten van Justitie inzake het Ruslandond­erzoek weigerde vrij te geven. Rosenstein reageerde fijntjes dat ‘de procedure wordt gevolgd’, en dat ‘wie mij bedreigt, moet begrijpen dat het ministerie van Justitie zich niet laat chanteren: wij doen wat de wet voorschrij­ft’.

Buffer

Dat doet hij ook tegenover Trump, door een buffer te vormen tussen de president en de aanklager in het Ruslandond­erzoek.

Mueller heeft tot hiertoe 25 Russische burgers en bedrijven aangeklaag­d wegens inmenging bij de verkiezing­en. Hij kreeg ook toezegging­en tot medewerkin­g van voormalige medewerker­s van Trump, zoals oudcampagn­edirecteur Paul Manafort en Michael Flynn, die kort zijn nationale veiligheid­sadviseur was.

Rosenstein­s ontslag kan verstrekke­nde gevolgen hebben voor dat onderzoek. De president kan dan een nieuwe viceminist­er benoemen, bijvoorbee­ld iemand die het Ruslandond­erzoek – dat Trump als een ‘heksenjach­t’ afdoet – laat stilleggen, sterk beïnvloedt, of die Robert Mueller tot snelle conclusies dwingt. Een vervanger voor Rosenstein die voor de hand ligt, is Noel Francisco, de nummer vier op Justitie, maar als voormalige partner van een advocatenk­antoor waar Trump jaren cliënt was, is hij bepaald geen neutrale figuur.

Daarom krijgt Trump van zijn achterban het advies om Rosenstein níet te ontslaan. De oppositie zou dan al te makkelijk kunnen zeggen dat Trump het Ruslandond­erzoek probeert te torpederen, en daar bij de komende Congresver­kiezing goed garen bij spinnen. Foxboegbee­ld Sean Hannity waarschuwt de president om vooral niet ‘in de val van zijn tegenstand­ers’ te trappen.

‘You’re fired!’ roepen is voor Trump verleideli­jk. Kan hij weerstaan? Het antwoord volgt snel.

Rosenstein wordt gerespecte­erd door beide grote partijen, maar de laatste tijd geeft vooral zijn eigen Republikei­nse partij hem ervan langs

Foxboegbee­ld Sean Hannity waarschuwt de president om vooral niet ‘in de val van zijn tegenstand­ers’ te trappen

 ?? © Lindsey Wasson/reuters ?? de nummer twee van het ministerie van Justitie.
© Lindsey Wasson/reuters de nummer twee van het ministerie van Justitie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium