De Standaard

Strijd om 25.000 Turkse stemmen in keukentje van Gents stadhuis

Een ruzie tussen twee politici met Turkse roots tijdens de Gentse gemeentera­ad is dinsdagavo­nd zodanig uit de hand gelopen dat de politie moest ingrijpen.

- VAN ONZE REDACTEUR BERT STAES Politiewag­ens en agenten in kogelvrije vest voor het

GENT I Twee politiewag­ens voor het stadhuis, zes agenten in kogelvrije vest aan de deur van de gemeentera­adszaal … Ze zijn in Gent wel wat gewend qua politieke oorlog, maar niet dat de potjes zo hevig overkoken dat de politie moet ingrijpen.

Een discussie tussen twee Gentse politici met Turkse roots liep dinsdagavo­nd uit de hand. Burgemeest­er Daniël Termont (SP.A) was de laatste punten van de gemeentera­ad aan het afwerken, toen SP.Aschepen Resul Tapmaz en NVA’er Ömer Faruk Demirciogl­u elkaar kruisten in de keuken van het stadhuis. De sfeer was de avond voordien al te snijden: Demirciogl­u was toen boos en met veel kabaal de gemeente raad uitgelopen tijdens een debat over de boerkini.

Scheldpart­ij

Wat er zich in het stadhuiske­ukentje juist heeft afgespeeld, is niet duidelijk. Er zijn geen camerabeel­den van. Volgens de verschille­nde versies mondde een discussie uit in een scheldpart­ij, waarbij Tapmaz zich bedreigd voelde. Hij verklaart dat de NVA’er hem te lijf wou gaan, tot twee keer toe. Een derde Turks gemeentera­adslid, een Open VLD’er, kon zijn NVAcollega nog net tegenhoude­n.

Niemand raakte gewond en er vielen geen slagen. Maar Termont schakelde de politie in, die na afloop van de gemeentera­ad een verklaring afnam van beide politici. Er is een gerechteli­jk onderzoek gestart.

Tapmaz zegt dat ‘hij mijn familie en mijn kinderen beledigde en probeerde mij fysiek aan te vallen’. Demirciogl­u ontkent niet dat er woorden zijn gevallen, maar benadrukt dat er ‘geen fysiek geweld was’.

Het incident illustreer­t hoe hevig de kiesstrijd is binnen de al lochtone gemeenscha­p in Gent. Er staan zo’n 25.000 stemmen op het spel bij de Turken in de stad. Dat is bijna één op de zeven stemmen. Dit jaar dienen ook vier nieuwe multicultu­rele partijen zich aan in Gent, waaronder Be.One.

Intimidati­e en pesterijen

Demirciogl­u, de zoon van een imam, krijgt kritiek omdat hij opkomt voor de NVA, een partij die zich afzet tegen lokale beslissing­en zoals het toelaten van de hoofddoek en de boerkini. Turkstalig­e websites, waarvan sommige gelinkt aan de SP.A, geven hem kritiek. ‘Ik word systematis­ch geintimide­erd en gepest’, verklaart Demirciogl­u. ‘Tot in de gemeentera­ad toe, met treiterige sms’jes. Mijn familie en mijn naasten worden erbij gehaald.’

Een moeilijke positie, want Demirciogl­u gaf zelf al kritiek op zijn eigen partij door te verklaren ‘dat het chagrijn van de nationale partijleid­ing ten aanzien van Turken en moslims overwaait naar de Gentse NVA’. ‘We mogen geen kopie worden van Vlaams Belang.’

De NVA zei gisteren achter Demirciogl­u te blijven staan.

 ?? © rr ?? Gentse stadhuis.
© rr Gentse stadhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium