De Standaard

Hoe Engie kan ontsnappen aan de nucleaire last

Zal Engie Electrabel de kosten van de nucleaire ontmanteli­ng wel betalen? Het bedrijf heeft alvast vier manieren om eraan te ontsnappen.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De ontmanteli­ng van de kerncentra­les belooft peperduur te worden. Het is erg twijfelach­tig dat het nucleair spaarpotje van Synatom, een dochter van Electrabel, daarvoor zal volstaan. Uiteindeli­jk zullen we de kosten maar kennen zodra de centrales ontmanteld worden. Electrabel heeft er dus baat bij om het sluitingsp­roces zo ver mogelijk voor zich uit te schuiven.

Als het geld van Synatom onvoldoend­e is, moet Electrabel bijpassen. Er zijn verschille­nde manieren voor het Franse moederbedr­ijf Engie om aan de miljardenf­actuur te ontsnappen. Meestal door de kosten af te wentelen op België. Een techniek die ook al werkte bij Dexia.

1. Verkoop Electrabel

Een rechttoere­chtaanoplo­ssing is dat Engie de vennootsch­ap Electrabel met al haar lusten en lasten verkoopt, bijvoorbee­ld aan EDF of aan een andere groep. Volgens het Franse weekblad Le

Canard enchaîné heeft de ceo van Engie, Isabelle Kocher, daartoe eind juni trouwens al een poging ondernomen – wat het bedrijf intussen al ontkende.

In het geval van een verkoop neemt de koper alle verplichti­ngen over. Voor de Belgische belastingb­etaler is het dan afwachten hoe de nieuwe eigenaar het speelt.

Vorig jaar mikte Engie nog op een variant. Het idee was om Electrabel naar de beurs te brengen en Belgische investeerd­ers, zoals de gemeenten en het publiek, erin te laten participer­en. De opbrengst van die aandelenve­rkoop zou dan naar Engie gaan. Eens op de beurs kon Engie verder zijn aandelen te gelde maken.

2. Kleed Electrabel uit

Toen de notionele intrest in ons land nog aantrekkel­ijk was, gaf Engie Electrabel een hoog eigen vermogen mee om zo de belastingf­actuur te drukken. Engie bracht destijds ook een belangrijk­e portefeuil­le aan internatio­nale activa in Electrabel in, en werd betaald met de cash die in Electrabel zat. De jongste jaren is het Franse moederbedr­ijf Electrabel aan het leeghalen. Vorig jaar haalde het de Compagnie Nationale du Rhône uit Electrabel. CNR is de grootste speler in Frankrijk inzake hernieuwba­re energie. Electrabel kreeg daarvoor nul euro. Engie liet Electrabel CNR uitkeren als dividend aan de moederhold­ing.

Onlangs raakte bekend dat Electrabel ook zijn belang van 70 procent in het Thaïse Glow verkoopt voor 2,6 miljard. Een volgende stap bestaat erin om ook dat geld eruit te halen. Voor Engie komt het er dus op aan zo veel mogelijk mooie brokken uit Electrabel te halen en de verplichti­ngen er te laten inzitten.

3. Versluis het geld van Synatom

Synatom, onderdeel van Electrabel, beheert vandaag de nucleaire spaarpot die de kosten van de ontmanteli­ng moet dekken. De wet bepaalt dat Synatom drie kwart van dat geld aan Electrabel/ Engie mag uitlenen. Electrabel zou Synatom dat geld kunnen laten uitlenen aan ‘lege schelpen’ die later niet kunnen terugbetal­en. Daarmee is het wel uitkij ken, want die techniek komt al snel in de buurt van fraude.

Hoe dan ook zou de Belgische regering moeten eisen dat Synatom beheerd wordt zoals een pensioenfo­nds. Het moet zijn geld beleggen buiten de groep Electrabel om. Sinds de fraude bij Enron en uitgever Robert Maxwell, die allebei in het pensioenfo­nds zaten van hun organisati­es, moeten pensioenfo­ndsen apart beheerd worden.

4. Vraag het concordaat aan

Tot slot: de nucleaire optie. Als Electrabel vaststelt dat de ontmanteli­ng van de kerncentra­les veel duurder uitvalt dan verwacht, waardoor er veel meer lasten dan lusten in Electrabel zitten, kan het een concordaat (wco) aanvragen. Een variant in de wco laat toe de lasten achter te laten en door te gaan met de lusten.

Electrabel probeert in dat scenario niet de bestaande nv te redden, maar verkoopt dan de nog nuttige installati­es aan een andere entiteit van Engie die daarvoor de oude nv een bepaald bedrag betaalt. In de oude nv zitten dan enkel nog de nucleaire kostprijs en het beetje cash dat ze kreeg van Engie bij de verkoop van de nuttig bevonden centrales.

Uiteraard kunnen Engie en Electrabel ook verschille­nde formules combineren. De nucleaire optie, het concordaat, is dan het sluitstuk.

Als de regering naïef blijft, is het voor Engie niet moeilijk om aan de kostprijs van de ontmanteli­ng van de kerncentra­les te ontsnappen

 ?? © id photo agency ?? De kerncentra­le van Tihange.
© id photo agency De kerncentra­le van Tihange.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium