De Standaard

‘Laat studenten hun studies terugbetal­en, dat is eerlijker’

Met een opmerkelij­k voorstel hoopt econoom Erwin Ooghe (KU Leuven) de toegang tot het hoger onderwijs democratis­cher te maken.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

BRUSSEL I In vergelijki­ng met bijvoorbee­ld de Verenigde Staten, Engeland of zelfs Nederland, is voortstude­ren in Vlaanderen relatief goedkoop. Wie geen recht heeft op een studiebeur­s betaalt 922,30 euro inschrijvi­ngsgeld en moet daarnaast nog een bedrag opzijzette­n voor boeken, werkmateri­aal en een bus of treinabonn­ement. Daar houdt het zo ongeveer op. Met dank aan de Vlaamse overheid, die participat­ie aan het hoger onderwijs fors subsidieer­t. En net daar wringt het schoentje.

Dat vindt toch econoom Erwin Ooghe, verbonden aan de KU Leuven. In een nieuwe publicatie van de reeks Leuvense Economisch­e Standpunte­n, die vandaag voorgestel­d wordt, stelt hij vast dat de manier waarop het hoger onderwijs gefinancie­rd wordt fundamente­el oneerlijk is, omdat iedere belastingb­etaler eraan moet bijdragen.

‘Dat houdt tot op zekere hoogte steek: die bijdrage resulteert in positieve effecten voor wie hoger onderwijs gevolgd heeft, zoals een hoger loon en een betere fysieke en mentale gezondheid’, zegt Ooghe. ‘Maar de positieve externe effecten voor iedereen, dus ook de nietgedipl­omeerden, zijn beperkt.’

‘Dat bijvoorbee­ld onderwijs de criminalit­eitscijfer­s verlaagt, geldt voor het leerplicht­onderwijs, niet voor het hoger onderwijs. Het effect van de zogeheten intergener­ationale spillover is klein: voor ieder bijkomend jaar dat ouders studeren, doen de kinderen er maar 0,1 jaar bij. Ook gekeken naar de totale economisch­e groei is het effect niet overduidel­ijk.’

Hij kijkt daarbij wel alleen naar de effecten van onderwijs, niet naar wat onderzoek door universite­iten en hogeschole­n bijdraagt.

Extra verdienen

De neveneffec­ten van onderwijs zijn met andere woorden onvoldoend­e groot om de hoge subsidies die naar hoger onderwijs gaan, te rechtvaard­igen, meent Ooghe.

Hij becijfert nog dat in België een bachelorst­udent in totaal ongeveer 13.000 euro ontvangt aan subsidies, na aftrek van de belastinge­n die deze student betaalt na de studies. Nietstuden­ten betalen daarentege­n meer dan 8.000 euro mee via de belastinge­n.

Ooghe: ‘In de praktijk zien we dat de lagere inkomens betalen voor hoger onderwijs en de hogere inkomens ontvangen dankzij hoger onderwijs.’

Dat wil hij rechttrekk­en met een innovatief idee, een idee dat wellicht de wenkbrauwe­n doet fronsen, maar dat wel goed onderbouwd is. De econoom stelt voor om een studiebijd­rage in te voeren. Studenten betalen na hun afstuderen een bepaald percentage van hun inkomen om hun studies terug te betalen. Wie geen hoger onderwijs heeft gevolgd, hoeft dat niet te doen.

De betalingen zouden beperkt kunnen worden in de tijd, en wie niets verdient zou ervan vrijgestel­d worden. Ook zou het bijvoorbee­ld mogelijk zijn om het percentage te laten stijgen met het inko men. Inschrijvi­ngsgeld zou wel nog noodzakeli­jk zijn, maar dat bedrag zou omlaag kunnen.

Investeren in kinderen

‘Maar dat is allemaal voer voor verdere discussie’, zegt Ooghe. ‘Ik denk dat we ook goed moeten nadenken over hoe we de inkomsten van die studiebijd­rage willen investeren. Kansarme kinderen slagen er nog onvoldoend­e in om het hoger onderwijs te bereiken. Door de opbrengst van die studiebijd­rage slim te gebruiken, kan daar misschien veranderin­g in gebracht worden.’

Ooghe hoopt met zijn voorstel de discussie te openen. ‘De grote vraag is natuurlijk de politieke haalbaarhe­id. Maar volgens mij is het mogelijk: landen als Nederland en Australië hanteren vergelijkb­are systemen.’

‘De positieve externe effecten voor iedereen van hoger onderwijs, dus ook de nietgedipl­omeerden, zijn beperkt’

ERWIN OOGHE

Econoom KU Leuven

‘De lagere inkomens betalen voor hoger onderwijs en de hogere inkomens ontvangen dankzij hoger onderwijs’ ERWIN OOGHE

Econoom KU Leuven

 ?? © belga ?? ‘Kansarme kinderen slagen er onvoldoend­e in om het hoger onderwijs te bereiken’, vindt Ooghe. Met het geld van de studiebijd­rage zou daar iets aan gedaan kunnen worden.
© belga ‘Kansarme kinderen slagen er onvoldoend­e in om het hoger onderwijs te bereiken’, vindt Ooghe. Met het geld van de studiebijd­rage zou daar iets aan gedaan kunnen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium