De Standaard

Ziekenhuiz­en delen te weinig gegevens ‘De koopkracht van de Vlaming is tussen 2017 en 2019 met 7 procent gestegen’

-

63 procent van alle ziekenhuiz­en in Vlaanderen en Brussel deelt gegevens elektronis­ch met patiënten. 70 procent van de algemene ziekenhuiz­en doet aan gegevensde­ling met de patiënt ten opzichte van 29 procent bij de psychiatri­sche ziekenhuiz­en en 25 procent bij de revalidati­eziekenhui­zen.

Het Vlaams Patiëntenp­latform ondervroeg deze zomer alle Vlaamse en Brusselse ziekenhuiz­en. Delen ze patiëntend­ossiers elektronis­ch, en indien ja, hoeveel? Hoelang moet een patiënt op de gegevens wachten?

31 ziekenhuiz­en delen momenteel niets met de patiënt. Volgens het Vlaams Patiëntenp­latform is de reden voornameli­jk technisch, omdat veel ziekenhuiz­en nog niet volledig of correct zijn aangeslote­n bij hun ‘hub’, een interunive­rsitair deelplatfo­rm.

‘Patiënten zijn echt wel vragende partij naar die gegevens’, zegt Ilse Weeghmans van het Patiëntenp­latform. ‘Iedereen vraagt om een actieve patiënt die zelf de regie in handen neemt, maar dan moet je natuurlijk wel info hebben.’

Ziekenhuiz­en delen die info niet altijd volledig en snel genoeg. Er is dus nog een weg te gaan, stelt Weeghmans, zeker in de geestelijk­e gezondheid­szorg. ‘Er bestaat nog altijd een taboe op het delen van informatie. Zorgverlen­ers denken dat zoiets nadelig kan zijn. Daar moeten we in alle openheid een debat over hebben.’

(sgy) MATTHIAS DIEPENDAEL­E, FRACTIEVOO­RZITTER NVA IN HET VLAAMS PARLEMENT, OP RADIO 1

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium