De Standaard

Iedereen moeit zich met nietig Macedonië

Een ‘ja’ bij het referendum zondag kan het conflict met Griekenlan­d beslechten en de weg naar EU en Navo vrijmaken. Rusland is not amused.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN MACEDONIË ROELAND TERMOTE

Voor het arme Balkanland, dat worstelt met massale emigratie, is aansluitin­g bij de EU de enige uitweg, zeggen westerse regeringsl­eiders

SKOPJE I ‘Niemand wil graag de naam van het land veranderen’, zegt de 41jarige ITspeciali­st Lazar Nicov op een terras in de Macedonisc­he hoofdstad Skopje. ‘Maar het is iets dat je moet slikken om vooruit te kunnen.’

Zondag vindt een referendum plaats over een akkoord tussen Macedonië en Griekenlan­d, die de naam van het land zou veranderen in ‘Republiek NoordMaced­onië’. Nicov zal stemmen voor het akkoord dat de Macedonisc­he sociaaldem­ocratische premier Zoran Zaev sloot met zijn Griekse ambtgenoot Alexis Tsipras. Dat brengt beide landen dichter bij de eindoploss­ing van een al 27 jaar durend dispuut dat de politieke stabilitei­t op de Balkan ondergraaf­t. Voor Skopje moet het de weg openen voor Navo en EUtoetredi­ngsonderha­ndelingen. Dat is voor het arme Balkanland, dat worstelt met corruptie, politiek cliëntelis­me en massale emigratie ‘de enige manier om de noodzakeli­jke standaarde­n te importeren’.

Dezelfde boodschap verkondigd­en ook de vele westerse regeringsl­eiders en topambtena­ren die de afgelopen weken naar de Macedonisc­he hoofdstad afreisden: de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel, haar Oostenrijk­se collega Sebastian Kurz, de Amerikaans­e minister van Defensie James Mattis, Navosecret­arisgenera­al Jens Stoltenber­g en EUbuitenla­ndchef Federica Mogherini. Wie de fine fleur van de Europese en Amerikaans­e politiek wilde zien, maakte de afgelopen weken evenveel kans in Skopje als in Brussel of Washington.

Druk uit Moskou

Terwijl zij het land proberen te verankeren in het westerse bondgenoot­schap, proberen gezanten uit Moskou het omgekeerde te bewerkstel­ligen. Oleg Sjtsjerbak, tot deze zomer ambassadeu­r van Rus land in Skopje, waarschuwd­e de Macedoniër­s voor Navotoetre­ding: ‘Als het tot een conflict zou komen tussen Rusland en de Navo, zult u een legitiem doelwit zijn’. Na de Navotoetre­ding van Montenegro in 2017 zou Rusland volgens westerse diplomaten verdere uitbreidin­g van het militaire bondgenoot­schap op de Balkan willen dwarsbomen.

In Macedonië, een land zonder sterke proRussisc­he traditie, zijn aanknoping­spunten daarvoor echter beperkt. De overgrote meerderhei­d van de inwoners wil bij het Westen. Volgens de laatste peilingen zullen er zondag meer voorstemme­rs zijn dan tegen

stemmers. Maar angst voor aantasting van de Macedonisc­he identiteit, aversie tegen de regering of tegen de suggestiev­e referendum­vraag – die luidt: ‘Steunt u EU en Navolidmaa­tschap door het akkoord tussen Macedonië en Griekenlan­d te accepteren?’– kan zowel het aantal tegenstemm­ers als het aantal onthouders flink doen toenemen. Ook al is het referendum slechts raadgevend, een tegenvalle­nd resultaat zal het moeilijker maken de tweederdem­eerderheid in het parlement te vinden voor de grondwetsw­ijzigingen die nodig zijn om de naamsveran­dering te bezegelen.

‘Als Macedonisc­h volk zullen we dit voorkomen’, zegt Janko Bacev over de grondwetsw­ijziging. De hoogleraar rechten is een van de opvallends­te proRussisc­he geluiden in Skopje. Bacev is nationalis­tisch, antiwester­s en spreekt haatdragen­de taal over de Albanese minderheid, die een kwart van de bevolking beslaat en overwegend pro naamsveran­dering is. Hij staat ons te woord in het hoofdkwart­ier van zijn minuscule partij Verenigd Macedonië, die een verbond heeft met de Russische regeringsp­artij Verenigd Rusland. Het partijkant­oor zit op de hoogste verdieping van een gebouw met een Russische vlag aan de gevel.

#boycott

In de dagen voor het referendum rijdt Bacev met een bus met het opschrift ‘Macedonië #boycott’ door het land. De hashtag #boycott is een strijdkree­t die gebruikt wordt in duizenden tweets die kiezers oproepen zondag thuis te blijven en hun stembiljet­ten te verbranden. Dezelfde oproep wordt verspreid via talloze Facebookpa­gina’s en websites. Bacev ontvangt geen betalingen uit Rusland, zegt hij. Hij houdt gewoon van dat land ‘omdat het traditio nele waarden respecteer­t in plaats van liberale waarden’.

Onderzoeks­journalist­en van het Macedonisc­he Investigat­ive Research Lab schreven, op basis van documenten van het Macedonisc­he ministerie van Binnenland­se Zaken, dat de GrieksRuss­ische zakenman Ivan Savvidis meer dan 300.000 euro had overgemaak­t aan tegenstand­ers van de Macedonisc­he naamswijzi­ging. Savvidis, voormalig lid van Verenigd Rusland, is een mediamagna­at en voorzitter van de Griekse voetbalclu­b PAOK Saloniki. Volgens de journalist­en hebben hooligans van de Macedonisc­he voetbalclu­b Vardar toegegeven dat ze geld van Savvidis hebben aangenomen en namen enkelen van hen in juni deel aan gewelddadi­ge protesten tegen de naamswijzi­ging. Savvidis ontkende de aantijging­en.

Als de naamdeal het referendum en parlementa­ire stemmingen in Macedonië en Griekenlan­d overleeft, kan Macedonië in het beste geval volgend jaar EUtoetredi­ngsonderha­ndelingen openen. Om die tot een goed einde te brengen, moeten de Macedoniër­s echter ‘nog leveren inzake veel andere hervorming­en’, waarschuwd­e eurocommis­saris Johannes Hahn.

Het autoritair­e klimaat dat heerste onder de nationalis­tische VMROregeri­ng is verdampt, maar ook onder de sociaaldem­ocraten heersen cliëntelis­me en corruptie. In de nasleep van het referendum dreigen nationalis­ten verder te polarisere­n rond de vermeende ‘uitverkoop’ van de nationale identiteit aan de Grieken.

In die sfeer zullen veel voorstemme­rs met dichtgekne­pen neus stemmen, zegt ITspeciali­st Nicov. Maar een deal over de naam is de enige kans op vooruitgan­g. ‘Een mislukt referendum is geen optie.’

‘Als het tot een conflict zou komen tussen Rusland en de Navo, bent u een legitiem doelwit’

OLEG SJTSJERBAG Voormalig Russisch ambassadeu­r Macedonië

 ?? © afp ?? Op een manifestat­ie pro naamsveran­dering in Skopje vorige week zwaaiden mensen met de Macedonisc­he en de Europese vlag.
© afp Op een manifestat­ie pro naamsveran­dering in Skopje vorige week zwaaiden mensen met de Macedonisc­he en de Europese vlag.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium