De Standaard

Zweden Democraten ruiken regeringsm­acht

Doorbreken de traditione­le partijen in Zweden het cordon sanitaire rond de extreemrec­htse Zweden Democraten? Of vormen ze een Grote Coalitie?

-

BRUSSEL I Het kan weken, zelfs maanden duren voor Zweden een nieuwe regering heeft. Dat is het enige waarover de partijen het eens. De kiezers leverden op 9 september een patstellin­g af: het linkse blok van drie partijen onder leiding van de sociaaldem­ocratische premier Stefan Löfven behaalde 144 zetels, of één zitje meer dan de centrumrec­htse alliantie van vier formaties. En dus zitten de extreemrec­htse Zweden Democraten met hun 62 verkozenen in een machtige positie.

Dinsdag hielpen zij Löfven afzetten (een zittend premier mag na verkiezing­en aanblijven tenzij hij een vertrouwen­sstemming verliest) en een centrumrec­htse parlements­voorzitter – Andreas Norlén van Moderata – installere­n.

In het Zweedse systeem treedt deze Riksdagens talman op als formateur. Er wacht Norlén, die vandaag met zijn consultati­es begint, een aartsmoeil­ijke taak. Hij mag vier voorstelle­n doen aan het parlement. Als die allemaal worden afgewezen,

Neonazisme

Tijdens de campagne stelden alle partijen dat ze nooit ofte nimmer met de Zweden Democraten, een partij met wortels in het neonazisme, zouden samenwerke­n. De hamvraag nu is of ze woord houden. De steun van extreemrec­hts lijkt momenteel de beste kans voor leider Ulf Kristersso­n van Moderata, de grootste centrumrec­htse partij, om premier te worden. Rechts heeft geen meerderhei­d en van Löfven hoeft hij geen steun te verwachten.

De Zweden Democraten voelen zich alvast sterk genoeg om eisen te stellen. ‘We zullen al het mogelijke doen om een regering te dwarsbomen die ons niet de invloed toekent waarop ons verkiezing­sresultaat recht geeft’, zegt partijleid­er Jimmie Åkesson. In ruil voor zijn steun eist hij invloed op het sociale beleid, de immigratie­politiek en de misdaadbes­trijding.

Zijn partijgeno­ot Richard Jomshof verwees op de Zweedse radio naar Denemarken, Finland en Noorwegen, waar zusterpart­ijen van de Zweden Democraten deelnemen aan de regering of ze vanuit het parlement steunen. ‘Waarom zouden wij anders moeten zijn dan de andere Noordse landen? Mijn partij zou graag scheep gaan met de christende­mocraten en Moderata’, zei hij. Jomshof is er zeker van dat veel parlements­leden van deze partijen heimelijk gewonnen zijn voor samenwerki­ng met zijn partij. De Zweden Democraten deden hun intrede in het parlement in 2010. Hun grote groei danken ze aan de vluchtelin­gencrisis van 2015.

Een andere uitweg uit de impasse is een soort Grote Coalitie van linkse en rechtse partijen, met andere woorden het doorbreken van de traditione­le blokken. Dat zou hoogst ongewoon zijn voor Zweden, maar het zijn nu eenmaal ongewone tijden.

Het is daarop dat Löfven aast als hij na een eventuele mislukking van Kristersso­n een nieuwe kans krijgt een regering te vormen. Hij hoopt de centrumrec­htse Alliantie uiteen te kunnen rukken. (esn)

‘We zullen al het mogelijke doen om een regering te dwarsbomen die ons niet de invloed toekent waarop ons resultaat recht geeft’ JIMMIE ÅKESSON

Partijleid­er Zweden Democraten

 ?? © AFP ?? Jimmie Åkesson van de Zweden Democraten tijdens een signeerses­sie: de wind in de zeilen?
© AFP Jimmie Åkesson van de Zweden Democraten tijdens een signeerses­sie: de wind in de zeilen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium