De Standaard

De frauduleuz­e transfer te veel

Angola beleeft revolution­aire tijden: de zoon van de ooit zo machtige Angolese expresiden­t Dos Santos zit vast op verdenking van grootschal­ige fraude.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Van oude naar nieuwe politiek: expresiden­t Dos Santos (l.) en zijn doortasten­de opvolger

BRUSSEL I José Filomeno dos Santos had zich ongetwijfe­ld nooit kunnen voorstelle­n dat hij op een dag gearrestee­rd zou worden. Hij is nu eenmaal de zoon van José Eduardo dos Santos, 38 jaar lang de president en absolute alleenheer­ser over Angola: een betere verzekerin­g op een lang leven in luxe leek er niet te bestaan.

Toen papa vorig jaar de leiding over het land uit handen gaf, verklaarde de nieuwe president Joao Lourenço weliswaar dat hij de corruptie, het nepotisme en de straffeloo­sheid in Angola zou aanpakken.

Maar Lourenço is een trouwe en decenniala­nge soldaat van de MPLApartij, die het land sinds de onafhankel­ijkheid in 1975 bestuurt. Iedereen ging ervan uit dat het dus business as usual zou blijven. ‘Zijn opdracht bestaat erin continuïte­it te garanderen’, dacht toen ook de bekende Angolese mensenrech­tenactivis­t Rafael Marques.

Valt dat even tegen. Het Angolese gerecht ontdekte dat José Filomeno 500 miljoen dollar aan staatsmidd­elen versluisde naar een rekening van Crédit Suisse in Londen. Veel geld, maar José Eduardo dos Santos had zijn zoon in 2013 benoemd tot hoofd van een speciaal fonds met een kapitaal van 5 miljard dollar, afkomstig van de inkomsten uit de export van olie.

Het ziet er plots niet goed meer uit voor José Filomeno. Hij wordt onder meer verdacht van fraude, de verduister­ing en het witwassen van geld. ‘Wegens de complexite­it en de ernst van de feiten, en in het belang van de efficiënti­e van het onderzoek, heeft het openbaar ministerie beslist de maatregel van preventiev­e detentie toe te passen’, liet de procureurg­eneraal weten. Ook zijn zakenpartn­er JeanClaude Bastos de Morais zit vast.

Er tekent zich een patroon af. Begin dit jaar moest Isabel dos Santos al het veld ruimen aan het hoofd van het staatsolie­bedrijf Sonangol. De dochter van de expresiden­t, bijgenaamd ‘de prinses’, is volgens het blad Forbes de rijkste vrouw van Afrika, met een geschat vermogen van 3,3 miljard dollar.

Het is duidelijk dat president Lourenço de clanDos Santos op de knieën wil. Begin september nam hij ook het voorzitter­schap van de MPLA over van zijn voorganger, wiens rol nu helemaal uit tijdens de campagne vorig jaar. familie meldt zich bij de gevangenis. gespeeld is. Lourenço haalde toen in zijn speech hard uit naar ‘degenen die zich makkelijk en op illegale manier verrijkt hebben ten koste van alle Angolezen’.

Volgens experts treedt de presi dent doortasten­d op om de macht van de MPLA op termijn veilig te stellen. De lage olieprijze­n van de jongste jaren hebben geleid tot een dramatisch­e verslechte­ring van de economisch­e toestand. Om te beletten dat dit tot politieke onrust leidt, wil Lourenço zijn land minder afhankelij­k maken van de olieexport, de economie diversifië­ren en buitenland­se investeerd­ers aantrekken.

Hij werkt daarom aan betere relaties met landen als Canada, de VS, Frankrijk en oudkolonis­ator Portugal. Maar dat maakt geen kans zolang de corruptie een endemische plaag blijft – in de ranking van de ngo Transparen­cy Internatio­nal bengelt Angola achteraan.

Druk op Congo

Stabilitei­t in de regio is een tweede voorwaarde om een ‘economisch mirakel’ te realiseren. Daarom profileert Lourenço zich ook als een regionaal leider en drong hij er bij de Congolese president Joseph Kabila op aan zich niet vast te klampen aan zijn functie en eind dit jaar verkiezing­en te laten plaatsvind­en.

Maar volgens Africa Confidenti­al komen er stilaan scheuren in de mooie façade en wordt Lourenço op zijn beurt favoritism­e verweten. Zo houdt hij de hand boven het hoofd van Manuel Vicente, die van 2012 tot 2017 vicepresid­ent was, lange tijd Sonangol leidde en in Portugal beschuldig­d werd van … corruptie. Volgens experts zoals Alex Vines van de Britse denktank Chatham House is het nu uitkijken of Lourenço zijn anticorrup­tiecampagn­e voortzet en uitbreidt.

Ook de dochter van expresiden­t Dos Santos, volgens Forbes de rijkste vrouw van Afrika, moest al aftreden als hoofd van het staatsolie­bedrijf

President Lourenço haalde in een speech hard uit naar ‘degenen die zich op illegale wijze hebben verrijkt ten koste van alle Angolezen’

 ?? © afp ?? Joao Lourenço (r.)
© afp Joao Lourenço (r.)
 ?? © epaefe ?? José Filomeno dos Santos’
© epaefe José Filomeno dos Santos’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium