De Standaard

De verborgen betekeniss­en van Bazart

- DESALNIETT­EMIN FILIP VAN ONGEVALLE

B azart heeft een nieuwe plaat, getiteld 2. Ook al zijn ze met 3. Maar het is hun tweede album. En om dat te promoten hebben ze foto’s laten maken. Niet zomaar foto’s, want bij Bazart hechten ze veel belang aan hun imago. Wie foto’s publiceert die niet door hen zijn aangelever­d of goedgekeur­d, mag een boze reactie verwachten. Bij de verspreidi­ng van de nieuwe foto’s werd zelfs een voorbeeld van een oude foto gevoegd met de vraag om die uit alle archieven te verwijdere­n.

Het is dus interessan­t om eens te kijken naar zo’n promofoto (zie onder). Wat is het beeld dat de band wil uitdragen? Oliver Symons en Mathieu Terryn hangen gedrapeerd over de zetel, Simon Nuytten zit er op de grond bij. Hij leunt op Terryn, Terryn leunt op Symons. Dit is dus een trio dat steun vindt bij elkaar. Dat ze hun cool bewaren terwijl er achter Nuytten een slang lijkt te zitten, komt omdat het een dode slang is. Ze is verwerkt tot Terryns laarzen.

Maar in welke vreemde setting zitten die jongens, zeg. De ramen zijn afgedekt, op de grond ligt plastic en ook een deel van de muur is ingepakt. Over de zetel ligt een doek. Is dit dan een kamer die zo chic is dat er niet in geleefd mag worden? Of is het een verlaten buitenverb­lijf en zijn ze binnengebr­oken om een feestje te bouwen?

Misschien wel, want op de grond zien we twee lege wijnflesse­n, waarvan eentje omgevallen is. Glazen zijn nergens te bespeuren. Hier is dus van de fles gedronken. En iemand moet zich verveeld hebben, want de etiketten zijn van de flessen gepeuterd. Maar de snippers liggen nergens op de grond. Als hier al een feestje heeft plaatsgevo­nden, dan was het even dor als het grote plantenbla­d dat naast de flessen op de grond ligt. Wat ligt dat daar trouwens te doen? Hebben ze rabarberco­nfituur gemaakt? Ook de functie van de siervrucht­en naast Nuytten is onduidelij­k. Of willen ze ermee verwijzen naar de middeleeuw­se stillevens? Ook in die schilderij­en zaten veel verborgen betekeniss­en die we vandaag niet meer allemaal snappen.

Over verwijzing­en naar de schilderku­nst gesproken: wat staat die antieke zuil daar eigenlijk te doen? Is dat een verwijzing naar het classicism­e? Of presentere­n ze zich als klassieke goden? En willen ze zich met hun beige kostuums spiegelen aan de new romantics van eind jaren 80, zoals bijvoorbee­ld Spandau Ballet? Ze delen met die band in elk geval de titel van hun grootste hit: ‘Gold’. Maar wie wil zich nu spiegelen aan Spandau Ballet? En waarom draagt Terryn een jas over zijn kostuum terwijl hij binnen zit?

Deze foto roept dus meer vragen op dan je antwoorden kan bedenken. En de grootste vraag is: hoe kan je te midden van zoveel onzin toch zo serieus in de lens kijken?

Wat is het beeld dat Bazart wil uitdragen?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium