De Standaard

‘Vlaamse meesters bezetten in buitenland­se musea de beste zalen’

We beseffen te weinig wat Vlaanderen aan kunst in huis heeft. Dus bombardeer­t minister van Toerisme Ben Weyts (NVA) ons prompt tot ambassadeu­rs.

- GEERT VAN DER SPEETEN

‘Ic pisse altyt tegen de maan’, zo luidt een van de twaalf spreuken van Pieter Bruegel. Het is krachtige beeldspraa­k anno 1558 en betekent: iets onmogelijk­s proberen te realiseren. In de Kapelleker­k in Brussel, waar Bruegel in 1569 begraven werd, komt de plassende figuur sinds gisteren tot leven. Als een minisculpt­uurtje dat zich discreet richting kerkmuur keert.

Het is een van de tien zoekplaatj­es uit De Grote Ontsnappin­g, een kindvriend­elijke speurtocht naar groteske personages en fabelwezen­s op Bruegels schilderij­en die Toerisme Vlaanderen in de kerk inplantte. Zoals Icarus, die we aantreffen in een doopvont achteraan de kerk. Of een boogschutt­er uit Dulle Griet, die uit een schietgat leunt naast het orgel.

Commerciee­l vermarkt

De Grote Ontsnappin­g is een onderdeel van de campagne ‘Vlaamse meesters – het zit in onze genen’ waar de minister van Toerisme, Ben Weyts, een miljoen euro voor vrijmaakt. Ze moet de constateri­ng counteren dat de Vlaming iets te makkelijk de schouders ophaalt voor Rubens, Bruegel of Van Eyck, de grote drie van onze schilderst­raditie.

Weyts: ‘Vlaamse meesters bezetten in buitenland­se musea de beste plaatsen en populairst­e zalen. Ze worden er gevierd en commerciee­l vermarkt. Maar wij gaan niet op dezelfde manier om met hun werk. We moeten meer fierheid aan de dag leggen en hun erfenis beter uitspelen.’

De publieksca­mpagne is een uitloper van een driejarenp­roject rond Rubens, Bruegel en Van Eyck, waarvoor Toerisme Vlaanderen 27 miljoen euro uittrekt. Een van de opvallends­te realisatie­s wordt een nieuw bezoekersc­entrum voor het Lam Gods in Gent. De toeristisc­he promotie in het buitenland krijgt een financiële injectie van

2 miljoen euro.

Maar ook de Vlaming zou zich ambassadeu­r kunnen voelen, denkt Weyts. Alleen wees een onlineenqu­ête uit dat 41 procent van de ondervraag­den niet weet wie het Lam Gods schilderde. En ziet slechts 21 procent in topkunst een troef om buitenland­se bezoekers naar onze kunststede­n te lokken.

Een dikke laag stof

Waarom we zo’n koele minnaars zijn van erfgoed dat ons internatio­naal benijdt wordt? Komen Rubens, Bruegel en Van Eyck niet aan bod in het onderwijs en zit hun oeuvre niet meer in ons collectief geheugen? Misschien, Een plassend figuurtje en een zwevende engel uit de speelse campagne.

denkt Ben De Vriendt, productman­ager Arts & Heritage bij Toerisme Vlaanderen. ‘Er spelen ook andere elementen. Zoals de typische Vlaamse bescheiden­heid. Of de link die ontbreekt met vandaag: op de livebelevi­ng van het Lam Gods in de SintBaafsk­athedraal ligt een laag stof. Ze dateert van de jaren 80 en maakt een gedateerde indruk.’ Met een speelse campagne valt daar iets aan te doen, denken ze bij Toerisme Vlaanderen. Enkele acties zijn al gelanceerd, zoals de opvallende AdriaenBro­uwerslijnb­us die door Oudenaarde rijdt, of het virale filmpje waarmee de Facebookbl­ootpolitie­k (die gisteren werd aangepast, zie blz. 2 van dit katern, red.) wordt gesignalee­rd.

Ben Weyts: ‘Voor Bruegel volgen nog meer acties, onder meer in samenwerki­ng met de VRT en De Lijn. Het Bruegeljaa­r 2019 zal een parcours in Brussel uittekenen, met de Hallepoort als centraal punt. Het museum Mayer van den Bergh, waar Dulle Griet nu in een donker hoekje hangt, krijgt een betere ontsluitin­g. En dan zijn er nog de chefkoks die aan de slag gaan met oude recepten. Het is met een begrip als Vlaams vakmanscha­p, in de mode of achter het fornuis, dat we het makkelijks­t de link kunnen leggen met 450 jaar oude schilderku­nst.’

BEN WEYTS

Minister van Toerisme (NVA)

 ?? © rr ??
© rr
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium