De Standaard

‘Helft operaties appendicit­is overbodig’

Een ontstoken blindedarm hoeft niet meteen te worden geopereerd. Een behandelin­g met antibiotic­a maakt uiteindeli­jk meer dan de helft van de operaties overbodig.

- WIM KÖHLER © NRC Handelsbla­d

Een op de twee appendicit­isoperatie­s is te vermijden. Dat schrijven Finse artsen die vijf jaar keken hoe het 257 patiënten verging die met antibiotic­a waren behandeld voor hun eerste blindedarm­ontsteking. Bij 100 van hen (dat is krap 40 procent) was in de vijf jaar erna alsnog een operatie nodig.

Blindedarm­onsteking heet officieel appendicit­is. De blindedarm is een doodlopend stukje darm op de plaats waar de dunne in de dikke darm uitmondt. De blindedarm heeft een wormvormig aanhangsel: de appendix. Die ontsteekt soms en dan ontstaat een appendicit­is.

In het Finse onderzoek werden 257 appendicit­ispatiënte­n die antibiotic­a kregen vergeleken met 273 patiënten die direct werden geopereerd. Wie welke behandelin­g kreeg was door het lot bepaald. De patiënten die antibio tica kregen, liepen duidelijk minder vervelende complicati­es op (6,5 procent) dan de patiënten die direct werden geopereerd (24,4 procent). Het proberen van antibiotic­a was geen oorzaak van complicati­es. Van de 100 mensen die na antibiotic­a alsnog werden geopereerd, gebeurde dat bij 70 binnen een jaar. Daarna nam de kans om alsnog onder het mes te moeten snel af, melden de onderzoeke­rs in het blad JAMA.

De onderzoeke­rs concludere­n dat (een zware) antibiotic­abehandeli­ng een geschikt alternatie­f is voor de behandelin­g van ongecompli­ceerde acute blindedarm­ontsteking. De tijd dat acute blindedarm­ontsteking een reden was om onmiddelli­jk te opereren, desnoods midden in de nacht, lijkt daarmee definitief voorbij.

De tijd dat acute blindedarm­ontsteking een reden was om onmiddelli­jk te opereren, lijkt definitief voorbij

 ?? © getty/istockphot­o ?? Een dokter controleer­t een patiënt met buikpijn.
© getty/istockphot­o Een dokter controleer­t een patiënt met buikpijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium