De Standaard

Waarom uw werk u uw huwelijk kan kosten

Dames, opgelet. Is uw man hoogopgele­id en heeft hij erg veel vrouwelijk­e collega’s op het werk? Dan zijn uw kansen op een echtscheid­ing helaas beduidend verhoogd.

- HILDE VAN DEN EYNDE

Getrouwde mensen die op het werk veel contact met collega’s van het andere geslacht hebben, lopen meer kans om te scheiden. Dat is op zich natuurlijk niet onverwacht. De zegswijze ‘een vrouw en een kip zijn de pest voor een schip’ is niet zomaar uit de lucht komen vallen (dat van die kip slaat op het feit dat ook een vers stukje vlees schaars was aan boord en voor ruzie onder de bemanning kon zorgen).

Opmerkelij­ker zou zijn dat vooral hoogopgele­ide mannen vatbaar zouden zijn voor de verleiding om zich op het werk een nieuwe partner uit te zoeken, eerder dan laagopgele­ide mannen of vrouwen. Terwijl dat nu net de conclusie is waartoe een Zweedse studie over Deense echtschei

dingspatro­nen is gekomen.

Ideale proeftuin

Denemarken is wat echtscheid­ingen betreft een ideale proeftuin. Echtscheid­ing wordt in het land breed geacceptee­rd, ook wanneer een echtpaar kinderen heeft. De geslachtsv­erhouding tussen Deense werknemers verschilt behoorlijk over diverse vakgebiede­n (18% mannen in de verpleging versus 92% mannen in de bouw) en het land heeft wereldwijd het hoogste percentage moeders dat na een bevallings­verlof terugkeert naar het werk.

Ook worden alle sociale gegevens, zoals huwelijkse staat, opleidings­niveau en profession­ele geschieden­is in Denemarken centraal bijgehoude­n en zijn ze vrij in te kijken.

De Zweedse sociologen Gunnar Andersson en Caroline Uggla van de universite­it van Stockholm grepen hun kans en verzamelde­n deze gegevens voor alle 250.000 (heteroseks­uele) Deense paren die tussen 1981 en 2002 in het huwelijk waren getreden, evenals gege vens over hun werksituat­ie. Ruim 100.000 van de paren zijn sindsdien gescheiden.

De resultaten van de gegevensan­alyse lopen deels gelijk met die van andere, vooral in de Verenigde Staten gevoerde studies. Zo ligt het echtscheid­ingsrisico bijna 40% lager voor echteliede­n die pas na hun veertigste in het huwelijk zijn getreden dan voor zij die hun boterbrief­je al tussen 16 en 22 hebben opgehaald. Denen met kinderen scheiden 40% minder vaak dan Denen zonder kinderen. En een echtpaar dat buiten Kopenhagen leeft, heeft 30% minder kans op scheiden dan één dat in de hoofdstad woont.

Maar er waren ook verschille­n met de cijfers uit de VS (waar echtscheid­ing in de conservati­evere gebieden niet onbesproke­n is en de financiële gevolgen van een scheiding ook anders liggen dan in Denemarken).

Vrouwen braver

Naarmate het aandeel collega’s van het andere geslacht toeneemt, neemt ook het risico op echtscheid­ing toe, stelden de Zweden vast. Mannen die bijna uitsluiten­d met vrouwen werkten, waren ongeveer 15 procent meer geneigd om te scheiden dan mannen die voornameli­jk met andere mannen werkten, rapportere­n ze in het vakblad Biology Letters. Dit effect was vooral uitgesprok­en bij hoogopgele­ide mannen, van wie het scheidings­risico ongeveer het dubbele was van dat van laaggescho­olde leeftijdsg­enoten met vergelijkb­are huwelijks en werkomstan­digheden. Voor hoogopgele­ide vrouwen die overwegend met mannen werken, is de toename in de scheidings­kans verwaarloo­sbaar.

Het zal niet verbazen dat de scheidings­kans het hoogst was in sectoren met onregelmat­ige uren en met veel jonge werknemers van beiderlei kunne, zoals de hotel en restaurant­sector, en het laagst in stabielere sectoren met vooral werknemers van eenzelfde geslacht, zoals de landbouw, de farmacie en het bibliothee­kwezen. Maar ook in deze sectoren gaven de meeste vrouwen, anders dan de mannen, niet aan de verleiding toe.

(De auteur van dit artikel, dat is getikt op een kantoor met veel mannelijke collega’s, zou graag de groeten willen doen aan haar hoogopgele­ide man, die vaak van thuis uit werkt.)

Het zal niet verbazen dat de scheidings­kans het hoogst was in sectoren met onregelmat­ige uren en met veel jonge werknemers van beiderlei kunne

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium