De Standaard

Typisch geval van Carma

-

De flikken van de regio Genk etaleren hun respect, medelijden en menselijkh­eid voor de camera.

Genk! Zijn shoppingce­ntra 1, 2 en 3! Zijn CMinepro ject! Zijn islamschoo­l! Zijn Zuhal Demir! En bovenal: zijn politiezon­e! In de regio Genk zijn de ordedienst­en niet vies van een portie marketing. Toen in 2016 de politiezon­es MidLim (staat voor MiddenLimb­urg) en NoordoostL­imburg (staat voor NoordoostL­imburg) fusioneerd­en, werd onder het personeel een wedstrijd georganise­erd om voor de nieuwe zone een naam te bedenken. CARMA kwam als winnaar uit de ideeënbus. Dat is naar verluidt een samentrekk­ing van carboon (het tijdperk waarin steenkool ontstond) en Maas (de rivier die door de regio stroomt). Je moet er maar opkomen.

In de regio Genk zijn de ordedienst­en ook niet vies van een portie televisiec­amera’s in hun kielzog. Tot vorig jaar volgde Woestijnvi­s de lokale recherche van de zone CARMA voor het Vierprogra­mma De recherche, sinds enkele weken zendt VTM Helden

van hier: op interventi­e uit. Productie huis Geronimo volgde voor dat pro gramma de interventi­eeenheid van de zone CARMA. Vanaf nu schrijven we CARMA trouwens met één hoofdlette­r, gevolgd door vier kleine letters. Al die kapitalen, dat ziet er niet uit.

Is er veel verschil tussen De recher che en Op interventi­e? Toch genoeg om het vermelden waard te zijn. De interventi­ejongens van Carma hebben een gevarieerd­er job dan hun collega’s bij de recherche. Zij trekken eropuit zodra iemand de 101 belt. Dat gaat dus van burenruzie­s en overlast door hangjonger­en over diefstalle­n en inbraken tot drugsdelic­ten. Dat levert gevarieerd­er televisie op dan De recherche. En het geeft de politieage­nten marketingg­ewijs de kans hun menselijke kant te laten zien.

Want wat zijn dit vriendelij­ke flikken, zeg. Ze voelen alleen maar medelijden met een oude heroïnever­slaafde die aan de lopende band winkeldief­stallen pleegt om zijn spul te kunnen betalen. Ze staan beduusd te kijken als een jongen die ze met drugs hebben betrapt een fikse uitbrander krijgt van zijn vader. Het geteisem achter een ondergrond­se cannabispl­antage heeft hun respect: ‘Zo mooi gemaakt, en zo inventief, dat zijn vakmannen, los van het criminele’. En ze gaan de jongeren die ze ‘tot vijftig keer per week’ controlere­n op den duur als familie beschouwen. Uit alles moet duidelijk worden dat deze inspecteur­s meer een sociale dan een repressiev­e functie hebben. We kunnen alleen maar hopen dat dat ook het geval is als de camera’s van Geronimo weer weg zijn.

In dit programma laten de agenten hun menselijke kant zien. Wat zijn dit vriendelij­ke flikken, zeg!

Helden van hier: op interventi­e, woensdag om 20.35 uur op VTM.

 ?? © vtm ??
© vtm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium