De Standaard

‘EU is er niet voor gewone burger’ Labour klaar om te regeren

Met de resultaten van een grootschee­pse enquête over Europa trapte de partij van president Emmanuel Macron gisteravon­d alvast officieus haar Europese verkiezing­scampagne af. Als May valt over de Brexit, is Labour klaar om de Britten een zachte EUuitstap

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT Emmanuel Macron. Jeremy Corbyn.

PARIJS I De Fransen zijn overwegend proEuropa, maar vinden ook dat de Europese Unie veel beter moet functioner­en. Zo’n 85 procent denkt dat de Europese instelling­en te bureaucrat­isch zijn en er niet voor gewone burgers zijn.

Dat blijkt uit een grootschal­ige volksraadp­leging die de Franse regeringsp­artij La République en Marche (LREM) heeft gehouden. De resultaten ervan zullen het verkiezing­sprogramma van LREM bepalen bij de Europese verkiezing­en die over acht maanden worden gehouden.

De afgelopen maanden zijn leden van de partij van Emmanuel Macron 230.000 willekeuri­ge huizen langs gegaan met vragenlijs­ten. In heel Frankrijk werden in totaal 5.000 bijeenkoms­ten georganise­erd. ‘Acht op de tien Fransen zien Europa als een oplossing en willen zich inzetten voor een beter Europa’, zei een van de organisato­ren van LREM. Maar nog net iets meer van de geraadplee­gde Fransen vinden dat de EU ‘simpeler en transparan­ter’ moet worden. De Commissie en het Europees Parlement zouden zich te veel laten beïnvloede­n door lobbygroep­en.

‘Omdat we van Europa houden, moeten we Europa verbeteren. We moeten de EU weer wapens geven om onze belangen te verdedigen’, concludeer­de partijvoor­zitter Christophe Castaner gisteravon­d op de bijeenkoms­t waar de resultaten werden gepre senteerd. De Fransen noemen, volgens de tienduizen­den ingevulde vragenlijs­ten, vier belangrijk­e thema’s voor de Europese verkiezing­en: immigratie en veiligheid en de economie en het milieu. ‘De economie moet tot rechtvaard­ige resultaten leiden: sociaal en fiscaal. En ons asielbelei­d moet humaan zijn, maar Europa moet ook zijn buitengren­zen beter bewaken’, waren enkele conclusies. De EU is daarvoor nodig, vindt LREM. ‘Het terrorisme heeft geen grenzen. Dus dat kan Frankrijk niet alleen oplossen.’

Volgens minister Nathalie Loiseau van Europese Zaken staan de Fransen volgend jaar voor een ‘ historisch­e’ keuze. Het gaat om een strijd van ‘progressie­ven tegen nationalis­ten’. President Macron profileert zich al langer als het antwoord op nationalis­tische leiders als Matteo Salvini en Viktor Orban, die zich steeds feller keren tegen de opvang van migranten. ‘Orban en Salvini spelen met vuur’, zei Castaner. ‘Ze zijn de vijanden van Europa en de Europeanen. Solidarite­it is de basis van ons Europese model.’

BRUSSEL I ‘We zijn klaar om GrootBritt­annië opnieuw op te bouwen. Niet voor de happy few, maar voor iedereen.’ Dat was de boodschap waarmee Jeremy Corbyn het jaarlijkse partijcong­res van Labour in Liverpool afsloot.

Corbyn blaakte van vertrouwen tijdens de toespraak die meer dan uur een duurde en die hem een staande ovatie opleverde. Het partijcong­res was een succes. Corbyn slaagde erin een duidelijk alternatie­f te bieden voor het beleid van premier May.

In GrootBritt­annië bestaat veel ongenoegen over de geprivatis­eerde spoorwegen en de gevangenis­sen die uitgebaat worden door privébedri­jven. Corbyn beloofde dat hij, indien nodig, zal overgaan tot nationalis­eringen. Dat is niet nieuw, maar dit keer trok hij ook duidelijk de groene kaart.

Corbyn vindt dat het VK weer in de spits moet lopen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. De Britten hebben dat altijd gedaan, maar onder May zit er sleet op de inspanning­en. Zo zijn de plannen voor windmolenp­arken op het land in de koelkast gestopt. Labour wil die er weer uithalen en de economie tegen 2050 klimaatneu­traal maken. Hij belooft ook 400.000 technologi­ejobs te creëren.

Brexitalte­rnatief?

Maar de belangrijk­ste vraag blijft of Labour ook een duidelijk alternatie­f heeft voor het Brexitplan van May, dat gedoemd lijkt te mislukken. Over de mogelijkhe­id van een tweede referendum repte Corbyn in zijn speech met geen woord. Het geeft nogmaals aan dat de partij daar haar vingers niet aan wil branden.

Corbyn stuurde wel een harde waarschuwi­ng richting May. Zijn partij zal in het Lagerhuis tegen elke deal stemmen die gebaseerd is op haar Chequerspl­an. Labour gaat voluit voor het Noorse model waarbij het VK in de douaneunie en de eengemaakt­e markt blijft. Corbyn noemt dat de ‘verstandig­e’ Brexit.

Maar in Brussel groeit de onrust over Corbyns plannen. De Europese onderhande­laars vrezen dat Labour gelijk welke deal zal saboteren zodat May ten val komt en er vervroegde verkiezing­en georganise­erd kunnen worden. Maar in dat scenario breekt in het VK de totale chaos uit en kan tegen 29 maart 2019 – de dag van de uitstap – helemaal geen ordelijke Brexit georganise­erd worden. Daarom willen de Europese onderhande­laars een ontmoeting met Corbyn. Michel Barnier wil vandaag met hem spreken om precies te weten te komen wat zijn plannen zijn. (domi)

 ?? © afp ??
© afp
 ?? © reuters ??
© reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium