De Standaard

Geslaagde wakeupcall voor Colruyt

- PASCAL DENDOOVEN

‘Voor mij is Colruyt zoals WalMart. Het houdt consequent zijn belofte tegenover de consument’, zei een consultant van Deloitte recent. Er is nog een tweede gelijkenis. Beide groepen noteren ongeveer tegen 10 keer de brutobedri­jfswinst op de beurs en halen hoge operatione­le marges. Tot zover de gelijkenis­sen. Colruyt lijkt verhouding­sgewijs veel meer van zijn brutobedri­jfswinst te moeten investeren om de machine performant te houden. WalMart slaagt erin een rendement van de vrije kasstroom van 6,5% te halen, waar dat bij Colruyt tot 1,5% gezakt is.

Ook de komende drie jaar blijft Colruyt fors investeren, zo’n 1,1 miljard. ‘We moeten wel, de wereld is te veel veranderd’, zei Jef Colruyt gisteren aan zijn aandeelhou­ders. Eén van de werven is Colruyt digitaal te maken tot in de kern. Vorig jaar zei Colruyt dat het de komende jaren 300 à 350 miljoen zou investeren in digitale kennis, IT en robotiseri­ng. Nu zal dat eerder 450 miljoen zijn. ‘Die investerin­gen zijn gedeelteli­jk defensief, maar vooral offensief’, zegt de kruidenier. Defensief: om niet achterop te raken – offensief: de kansen grijpen die anderen laten liggen.

Doordat Colruyt bijzonder afhankelij­k blijft van de Belgische markt, heeft het geen andere keuze. Na Albert Heijn maakt nu ook het Nederlands­e Jumbo zijn opwachting. Waar Albert Heijn nog kansen kon grijpen, lijkt Jumbo minder ruimte te zullen krijgen van Colruyt. En als de Nederlande­rs toch voor het offensief kiezen, zegt financiële man Marc Hofman dat Colruyt de rit zal uitzweten.

Ingrepen in de kosten én een warme zomer maken dat Colruyt aan een sterk jaar bezig is

De moeilijke afgelopen jaren hebben bij Colruyt voor een wakeupcall gezorgd. Als het drukker wordt op de thuismarkt, wordt het gevecht om marktaande­el intenser en als je maar één thuismarkt hebt, is het alle hens aan dek. Colruyt greep met succes in aan de kostenkant, een opdracht die halfweg vorig jaar expliciet meegegeven werd aan de kaderleden. Het gevolg was dat de nettotewer­kstelling bij Colruyt het afgelopen jaar met slechts 186 medewerker­s steeg, in plaats van met 1.000 à 1.500. Toch gingen er evenveel winkels open als vroeger.

De brutomarge nam daardoor licht toe. Met een bedrijfsma­rge van 5,9 procent in zijn retaildivi­sie is Colruyt, tegenover 2 tot 4 procent voor de Europese concurrent­en, nog bij de besten van de klas. En ook het lopende boekjaar kondigt zich goed aan. De nettowinst, exclusief een meevaller van 18 miljoen op zijn windenergi­epark, zou dit jaar hoger uitkomen. Deels met dank aan de warme zomer en de barbecues.

De onbeantwoo­rde vraag is of Colruyt voldoende gewapend blijft, naarmate de concurrent­ie voor schaalverg­roting kiest. Recent was er het wellesniet­es over een bod van Carrefour op de directe concurrent Casino. Ook de slagkracht van de combinatie AholdDelha­ize is nog niet volledig op kruissnelh­eid. Colruyt staat voor een permanente opdracht te zorgen dat het de beste wapens heeft om zijn thuismarkt te verdedigen. De idee van een tweede thuismarkt blijft illusoir, als het 22 jaar duurt om in Frankrijk 360 miljoen euro omzet te boeken.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium