De Standaard

‘Wij houden bij onze besluitvor­ming geen rekening met politieke verlangens’

Terwijl het leeuwendee­l van het Ryanairper­soneel de pers mijdt, praat Sarkis Simonjan open en vrij. Dat heeft hem zijn baan gekost, zegt hij.

-

Fedvoorzit­ter JEROME POWELL verdedigt de nieuwe renteverho­ging in de VS, tot 2,25%, ook al bepleit president Trump een lagere rente (tegen Bloomberg).

‘Ik ben blij dat meneer O’Leary aandacht besteedt aan een simpele werknemer uit een klein land als België.’ Sarkis Simonjan glimlacht als we hem erop wijzen dat Michael O’Leary tijdens zijn persconfer­entie uitgebreid heeft gesproken over zijn ont slag bij Ryanair. De 31jarige Simonjan werd vorige week donderdag na minder dan zes maanden dienst als steward op straat gezet door de Ierse luchtvaart­maatschapp­ij. De Franstalig­e christelij­ke vakbond CNE wil zijn ontslag nu aanvechten voor de arbeidsrec­htbank van Brussel.

Terwijl het leeuwendee­l van het Ryanairper­soneel niet wil praten met de pers, klaagt Simonjan al maanden de werkomstan­digheden bij de luchtvaart­maatschapp­ij aan. Dat doet hij openlijk, via Facebook, waar hij geregeld kritiek post op de slechte arbeidsvoo­rwaarden bij Ryanair. En toen hij eind juli samen met een groot deel van het cabinepers­oneel staakte, sprak hij er openlijk met de media over. Hij zei dat Ryanair het stakende personeel probeerde te intimidere­n. Simonjan was officieel in dienst van Crewlink, een agentschap dat boordperso­neel rekruteert voor Ryanair.

‘Ik deed dat steeds als vak bondsmilit­ant, niet als Sarkis Simonjan’, zegt Simonjan. ‘Ik heb Ryanair niet willen beschadige­n, ik wou alleen bete ‘Ik wou alleen betere werkomstan­digheden.’ re werkomstan­digheden.’ De vakbond volgt die redenering en spreekt van een schending van de vakbondsvr­ijheden.

Volgens Simonjan is hij ontslagen omdat hij met de media sprak. In zijn ontslagbri­ef wordt verwezen naar zijn uitlatinge­n, maar er wordt ook vermeld dat die niet de reden voor zijn ontslag zijn. Ryanair ontkent dat ook stellig. ‘Als we bij Ryanair niet met de media zouden mogen spreken, dan was ik al lang ontslagen’, reageerde O’Leary gisteren. ‘De steward is ontslagen omdat hij verschille­nde keren onwettig af

wezig was en fouten maakte bij de veiligheid­sprocedure.’

Simonjan zegt dat hij voor elke afwezighei­d een doktersbri­efje had en dat ook kan bewijzen. Volgens hem is het geen toeval dat hij een week voor de staking (morgen, red.) werd ontslagen. ‘Ryanair probeert potentiële stakers te intimidere­n met mijn ontslag. Maar ik laat me niet muilkorven. Door mijn ontslag heb ik meer vrijheid om te spreken. Steward is een prachtig beroep. Ook nu zal ik blijven vechten voor betere werkomstan­digheden bij Ryanair.’ (kod)

‘Ryanair probeert de stakers te intimidere­n met mijn ontslag’ SARKIS SIMONJAN Ex-Ryanair-steward

 ?? © rr ?? Sarkis Simonjan:
© rr Sarkis Simonjan:
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium