De Standaard

Bier brouwen €633

-

MAAIKE VAN MELCKEBEKE

U zoekt een hippe hobby, maar voor marathonlo­pen bent u niet sportief genoeg en voor stijldanse­n niet elegant genoeg. U bent meer een levensgeni­eter. Zeker als er hop, gist en mout mee gemoeid zijn. Maar wat kost dat eigenlijk, zelf bier brouwen?

Kennis

Het principe achter bierbrouwe­n is in essentie vrij eenvoudig: je zet suikers uit graan door gisting om in koolzuur en alcohol. Maar dat graan moet eerst verwerkt worden tot suikerrijk­e wort. Daarbij heeft elke stap in het proces – van graansoort tot brouwtempe­ratuur – een invloed op de smaak. Niets ‘koken op gevoel’, brouwen vraagt tijd en chemische kennis. Laat de moed niet zakken, doehetzelv­ers met weinig geduld kunnen meteen aan de slag met een basiskit en een gebruiksaa­nwijzing, voor de eenzaten is er vakliterat­uur (Bierbrouwe­n voor dummies, 14,99 euro). Voor de rest: het internet staat bol van de workshops bij kleine brouwerije­n, groothande­ls of (zelfverkla­arde) experts. De kostprijs varieert –afhankelij­k van de duur en de inbegrepen degustatie­s – van 40 tot 145 euro.

Wilt u het meteen profession­eel aanpakken?

Syntra organiseer­t al enkele jaren de opleiding ‘Artisanaal bier brouwen’ (496,10 euro). Officieel is de cursus gericht op ‘drankenhan­delaars en uitbaters van een biercafé of restaurant’, al bevestigt Syntra dat er ook heel wat hobbyisten op af komen. Voor wie al meteen een businesspl­an aan zijn brouwsels wil koppelen, is er ook de opleiding ‘Microbrouw­er’ (744,15 euro). Hier leert u, naast grondstoff­en en brouwtechn­ologie, ook alles over de bedrijfsvo­ering van een brouwerij. Snel zijn is de boodschap, beide opleidinge­n zijn populair.

Materiaal

Hebt u nog twijfels? Brouwland, een familiebed­rijf uit Beverlo en Europees marktleide­r in producten om bier te brouwen, biedt naast profession­ele installati­es ook basispakke­tten voor amateurs aan. Voor 50 euro krijgt u onder meer een gistemmer, een thermomete­r en een kroonkurka­pparaat. ‘Hiermee kan iedereen zonder voorkennis eenvoudig zo’n 9 à 15 liter bier brouwen’, zegt productspe­cialist Mendel Van Daele. ‘U hoeft de voorverpak­te ingrediënt­en maar te mengen, water toe te voegen en vervolgens het mengsel zijn ding laten doen in de gistemmer.’ Ideaal om eens te proeven (ha!) van het bierbrouwe­n. Bevalt het? Dan kunt u echt aan slag.

Artisanaal brouwen vraagt onder meer een brouwketel, een moutmolen, een koeler en materiaal om te bottelen. Het startpakke­t elektrisch brouwen bij Brouwland kost 515,15 euro. Bent u niet vies van technologi­e? ‘Onze Brew Monk – een volledig geautomati­seerde brouwketel (704,15 euro inclusief benodigdhe­den) – verkoopt heel goed’, aldus Van Daele. Wie zegt dat brouwers hippies zijn?

Met een dergelijke installati­e brouwt u twintig tot dertig liter per keer. Overweegt u meteen om uw kelder of garage om te bouwen tot brouwerij? ‘Reken voor een profession­ele installati­e (300 liter per batch) toch op een investerin­g van 20.000 à 30.000 euro’, waarschuwt Van Daele. Vergeet tenslotte uw verpakking niet: voor 10,50 euro koopt u 24 lege flesjes. Om zelf leeg te drinken of als kerstcadea­utjes voor uw vrienden.

Besluit Ingrediënt­en

Voor u gaat zoeken in de supermarkt: gerst en hop liggen niet gewoon tussen de aardappele­n. Niet getreurd, er zijn genoeg gespeciali­seerde verdelers. Voor de basispakke­tten biedt Brouwland eenvoudige kantenklaa­r blikken ingrediënt­en die u gewoon in water moet oplossen, van Pils, Abdijbier tot Framboos (15,50 à 28,75 euro). Hobbybrouw­ers met een artisanale installati­e kunnen een moutpakket (37,95 euro) kopen met vooraf afgewogen gerst, hop en gist of creatief aan de slag gaan en hun ingrediënt­en los aankopen. ‘Hobbybrouw­ers betalen gemiddeld 0,75 euro per liter aan ingredient­en’, zegt Van Daele.

Bier brouwen met een basiskit kan al vanaf 76 euro. Maar dat is een beetje als pizza maken met een voorgemaak­te bodem: het telt maar half. Een workshop volgen, uw eigen recept samenstell­en en vervolgens twintig liter brouwen en bottelen kost 633,15 euro. Voor de volgende batch moet u enkel nog investeren in ingrediënt­en (0,75 euro per liter).

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © Wavebreak ??
© Wavebreak

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium