De Standaard

Moet zaakvoerde­r in VOF sociale bijdragen betalen?

-

rière van 45 jaar wél recht hebben op een volledig pensioen, komen zij onder de huidige wetgeving niet in aanmerking voor het fiscale gunsttarie­f van 10% op hun groepsverz­ekering. Volgens mijn wetsvoorst­el zal het gunsttarie­f ook gelden na een carrière van 45 jaar’, zegt Becq. ‘De vier meerderhei­dspartijen hebben zich voor het zomerreces akkoord verklaard met ons voorstel.’

De kans dat dit voorstel nog voor uw pensioneri­ng in 2019 van kracht zal zijn, is echter niet zo groot. (fdc) Ik heb een vennootsch­ap onder firma (VOF), met mezelf en mijn dochter als zaakvoerde­r. Mijn dochter is onbezoldig­d. Moet zij dan sociale bijdragen betalen? S.G.

‘Voor een VOF gelden specifieke regels’, zegt Mieke Bruyninckx van het socialedie­nstenkanto­or Acerta. ‘Als uw dochter onbezoldig­d zaakvoerde­r is maar wel aandelen bezit, dan moet ze zich aansluiten bij een sociaal verzekerin­gsfonds voor zelfstandi­gen. Ze wordt dan veronderst­eld werkend vennoot te zijn door het aandelenbe­zit. Bezit ze geen aandelen én kan ze aantonen dat ze effectief onbezoldig­d is “in rechte en in feite”, dan moet ze zich niet aansluiten. Concreet moet dit dan zo opgenomen zijn in de statuten of de benoemings­akte van de vennootsch­ap.’

Dat uw dochter zich moet aansluiten bij een sociaal verzekerin­gsfonds, betekent evenwel nog niet dat ze ook bijdragen moet betalen, legt Mieke Bruyninckx uit.

‘Is ze voor minstens 50 procent loontrekke­nde, dan kan ze aansluiten in bijberoep met vrijstelli­ng van bijdragen. Is ze nog student, dan kan ze aansluiten als studentzel­fstandige en is ze eveneens vrijgestel­d van bijdragen. Is ze getrouwd en heeft haar man een eigen statuut, dan kan ze vrijstelli­ng vragen op basis van de regeling in artikel 37. In de praktijk is die regeling gelijkgest­eld met een bijberoep.’ (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium