De Standaard

Engie EDF

- JAN REYNS

Naar energiecap­aciteit weegt België voor Engie amper zo’n 6%, maar doordat het hier vooral gaat om afgeschrev­en kerncentra­les, is het Belgische belang voor de winst van de Franse multinatio­nal wel wat belangrijk­er. Bovendien mogen de problemen in België niet doen vergeten dat Engie, sinds de komst van ceo Isabelle Kocher, er veel beter voorstaat dan pakweg tien jaar geleden.

De fusiegroep SuezGDF, zoals Engie vroeger heette, was als conglomera­at lange tijd een van de slechtste leerlingen van de nutssector. Het bedrijf had het moeilijk door de vervuilend­e fossiele brandstoff­en, de overheidsr­egulering en de loodzware investerin­gen. ‘Na een ingrijpend­e transforma­tie zijn de meeste vervuilend­e activiteit­en verkocht’, zegt James Van Maerrem, analist bij KBC Asset Management. ‘Engie focust nu vooral op netwerken, groene energie en diensten aan de eindgebrui­ker. Dat zijn meer stabiele en toekomstge­richte activiteit­en.’

Dat zes van de zeven kernreacto­ren van Engie in België straks stilliggen, weerhoudt de beleggers om het aandeel opnieuw te bekijken. ‘Tegen twaalf keer de verwachte winst en met een dividendre­ndement van 6% is het nochtans heel goedkoop. En kansrijk omdat de portefeuil­leactivite­iten, op België na dan, er best goed uitzien’, vindt Van Maerrem.

Doordat Engie nog zowat 15% van zijn werknemers in België heeft, blijven de Fransen ook vandaag nog deel uitmaken van de Bel20. En weegt de almaar dalende koers van Engie even zwaar op de Bel20index als de instorting van Fortis. Die impact wordt nog verergerd door de specifieke mechanisme­n van de Bel20. Het aandeel van nietBelgis­che bedrijven, zoals Engie, wordt bij elke jaarlijkse herweging van de index telkens teruggebra­cht naar het maximaal toegelaten gewicht van 12%. Dat is telkens meer dan het gedaalde gewicht net vóór die herziening.

EDF lijkt met een koersklim van bijna 50% op een sterbedrij­f, maar het gaat voor al om een opleving na een jarenlange malaise. Het aandeel schoot dit jaar hoger dankzij de klimmende elektricit­eitsprijs. Doordat EDF 77% van zijn energie opwekt met kernenergi­e, geeft dat een enorme boost voor de winst, zegt James Van Maerrem.

‘Kernenergi­e produceren kost bijna niets en er moeten ook geen duurdere CO2rechten gekocht worden. Bovendien mag EDF gerust zijn in de Franse regelgever, want de Franse staat heeft 83% van de aandelen.’

Maar is het verstandig om te beleggen in EDF? ‘De risico’s zijn groot’, geeft Van Maerrem aan. De schulden van meer dan 30 miljard euro dreigen uit de hand te lopen. De bouw van een Franse kerncentra­le is na zes jaar vertraging nog niet klaar en het originele budget van 3,3 miljard is al opgelopen tot 10,9 miljard euro. Iedereen houdt zijn hart vast voor de bouw van een zeven (!) keer grotere kerncentra­le in het VK, waarvoor het budget ondertusse­n opgelopen is tot 22,5 miljard euro.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium