De Standaard

‘Extra politie nodig om brand van radicalism­e te vermijden’

Het fameuze Kanaalplan werd gisteren in Vilvoorde geëvalueer­d. De teneur is positief, maar er wordt ook gevreesd voor radicalism­e en terreur.

- Het antiterror­ismeplan is VAN ONZE MEDEWERKER ROBIN DE BECKER dat ook door Vilvoorde stroomt.

VILVOORDE I Een beetje roeien met de riemen die voorhanden zijn, dat is zowat de korte samenvatti­ng van twee jaar Kanaalplan in Vilvoorde.

De Zennestad werd na de aanslagen in Parijs en enkele weken voor de aanslagen in eigen land betrokken bij het federale Kanaalplan, om samen met SintJansMo­lenbeek, Schaarbeek, Laken, SintGillis, Anderlecht, Koekelberg en SintJoostt­enNode het hoofd te bieden aan potentiële terroriste­n.

Twee jaar na de lancering van het fameuze plan zaten gisteren onder anderen de lokale en federale politie, het parket en minis ter van Veiligheid en Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) aan tafel.

Tijdelijke middelen

‘Het hele plan draait eigenlijk op tijdelijke middelen, maar die zijn eind dit jaar niet meer beschikbaa­r’, zegt Hans Bonte (SP.A), burgemeest­er van Vilvoorde.

‘Daarmee hebben we de brand in Vilvoorde kunnen blussen. Maar zonder oplossinge­n voor de structurel­e problemen is de kans bijzonder groot dat we de komende jaren in de kanaalzone opnieuw een uitslaande brand van gewelddadi­g radicalism­e en terreur zullen meemaken.’

Onder die structurel­e problemen valt volgens Bonte vooral een tekort aan politiemen­sen. De lokale politie werd wel versterkt met twintig voltijdse equivalent­en, maar daar viel een enorm personeels­verloop op te tekenen. ‘Nu zijn er maar twaalf van hen meer aan de slag.’

Als er geen nieuwe detacherin­gen vanuit de federale politie volgen, zal de politiezon­e VilvoordeM­achelen op 1 januari volgend jaar nog amper vier mensen overhouden. Bonte waarschuwt dat sommige taken van het Kanaal

‘Van twintig extra politiemen­sen zijn er slechts twaalf nog aan de slag’ HANS BONTE

Burgemeest­er

‘Met de doorstromi­ng van informatie gaat het toch al de goede kant op’

JAN JAMBON

Minister van Binnenland­se Zaken

plan daardoor niet langer kunnen worden uitgevoerd.

Minister Jambon heeft wel oren naar de vraag van Bonte en beseft dat er nog veel onderdelen van het plan voor verbeterin­g vatbaar zijn.

‘Maar onder meer met de doorstromi­ng van informatie gaat het toch al de goede kant op’, zegt Jambon.

 ?? © ddl ?? genoemd naar het kanaal Brussel-Schelde
© ddl genoemd naar het kanaal Brussel-Schelde
 ?? © rdb ?? Burgemeest­er Hans Bonte.
© rdb Burgemeest­er Hans Bonte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium