De Standaard

Duferco Trebos ontslaat 55 mensen

-

ZILmedewer­kers Ilse Ferdinand en Yanaika Gielis stonden gisteren op post om de survival kits voor studenten te verkopen.

Het zijn de laatste dagen voor staaldraad­fabrikant Duferco Trebos in Haacht, dat morgen de deuren sluit. Bijna drie maanden hebben vakbonden en directie onderhande­ld over het sociaal plan. Tien mensen mogen vroeger met pensioen gaan.

Begin dit jaar werden nog herstructu­reringen aangekondi­gd in de draadtrekk­erij, daarna werd tevergeefs geprobeerd om het bedrijf van de ondergang te redden. Nu zullen ook de laatste 65 werknemers hun baan verliezen. Samen met de beslissing tot sluiting werd de wet Renault opgestart en gingen de onderhande­lingen voor een sociaal plan van start. Eind juli werd al een voorakkoor­d over de sluitings en afscheidsp­remie bereikt, nu werd ook de rest van het sociaal plan goedgekeur­d. Tien mensen stappen in het plan voor SWT, vroeger bekend als brugpensio­en. De andere 55 werknemers worden ontslagen.

‘Intussen werd met een outplaceme­ntbureau en de VDAB ook de verplichte tewerkstel­lingscel opgericht’, zegt ACVafgevaa­rdigde Rudi Goris. ‘De ontslagen werknemers worden drie tot zes maanden begeleid in hun zoektocht naar een nieuwe baan.’

Morgen nemen de 65 laatste werknemers afscheid van de plek waar ze decenniala­ng hebben gewerkt. (jct)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium