De Standaard

Verblind door zonne-energie

En hekelen dat 100 hectare heide moet verdwijnen om een zonnepark aan te leggen. Zo’n ‘groen’ project is dat niet.

-

‘Zonneenerg­ie is helemaal niet zo groen als de panelen worden geplaatst in waardevoll­e natuurgebi­eden’

De aanleg van Vlaanderen­s grootste ‘groene’ bedrijvent­errein start begin oktober. Op de Balimheide in Lommel wordt het Kristal Solar Park gebouwd, dat 300.000 zonnepanel­en zal tellen en stroom zou kunnen leveren aan 24.000 gezinnen. Voorlopig is er weliswaar slechts één grote afnemer, het metaalverw­erkende bedrijf Nyrstar, dat een rechtstree­kse lijn krijgt. Het zonneproje­ct ontvangt de komende vijftien jaar een jaarlijkse subsidie van 3,9 miljoen euro en wordt verdedigd als een schoolvoor­beeld van ‘groene jobcreatie’. Maar klopt dat wel?

De belofte van goedkope, gesubsidie­erde zonneenerg­ie op het indus triedomein (lees: de belastingb­etaler betaalt), wordt gebruikt als lokaas voor nieuwe bedrijven en bijkomende tewerkstel­ling. Maar daarvoor is geen enkele garantie ingebouwd. Waarom werden de zonnepanel­en niet beloofd op de daken van kandidaatb­edrijven? Daarmee was verzekerd dat tewerkstel­ling zou volgen.

Oorwormen zijn geen panda’s

Maar het is toch een ‘groen’ project, zoals voorstande­rs als burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (SP.A) beweren? Het verhaal klinkt mooi: zonnepanel­en bieden klimaatvri­endelijke energie aan de energiever slindende industrie. Zeker zij die zich een groen kleurtje willen aanmeten verdedigen dat gretig. Maar voor de verwezenli­jking van dat ‘groene’ bedrijvent­errein moet maar liefst 100 hectare ongeëvenaa­rde heide wijken. De meeste Vlaamse heiden zijn zelfs niet (meer) van die omvang.

Het gaat daarbij bovendien niet om de eerste de beste heide. Voor de lentevuurs­pin is de Balimheide het laatste grote bastion wereldwijd. We dragen een verpletter­ende internatio­nale verantwoor­delijkheid voor die unieke spinnensoo­rt. Toch hypotheker­en we het voorbestaa­n ervan. Maar ook de heivlinder, de grote oor worm en de boszandloo­pkever vinden hier een van hun laatste leefgebied­en. Onlangs werd de amazonemie­r er zelfs herontdekt, die uitgestorv­en werd gewaand in de Benelux. Brute pech dat de grote oorworm niet even schattig is als een reuzenpand­a? Mocht de heide de majestueuz­e aanblik hebben van een eeuwenoud beukenwoud, zou het gebied dan ook worden platgewals­t?

Denkfouten

Je kunt opwerpen dat de natuur gecompense­erd wordt door natuurontw­ikkeling elders. Bovendien werd een deeltje industrieg­ebied ‘opgeofferd’ voor natuurbeho­ud. Maar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium