De Standaard

TABOES KUNNEN HEILZAAM ZIJN

- MIA DOORNAERT

Hoelang kunnen of moeten misstappen uit hun jeugd mensen in hun latere leven blijven achtervolg­en? Dat is een van de vragen in de politieke storm rond Brett Kavanaugh (53) (DS 26 september), de jurist en magistraat die door president Donald Trump genomineer­d is voor het Hooggerech­tshof, vragen die ook buiten de Verenigde Staten prangend en actueel zijn. Vannacht (onze tijd) beantwoord­t Kavanaugh vragen op een hoorzittin­g van de Senaat over de affaire. Daarna volgt een van de drie vrouwen die hem beschuldig­en, Christine Blasey Ford, een universite­itsdocente.

Blaseys klacht gaat over een dronken scholieren­fuif van 35 jaar geleden. Zij was toen vijftien, Kavanaugh zeventien, hij zou geprobeerd hebben haar te verkrachte­n. Een tweede beschuldig­ing komt van een bekende juriste, Deborah Ramirez. Tijdens een zatte fuif van eerstejaar­sstudenten aan de Yaleuniver­siteit, waarin ze zelf dronken op de grond lag, zou Kavanaugh, onder gejuich van andere dronken jongemanne­n, zijn geslachtso­rganen in haar gezicht geduwd hebben. Kavanaugh heeft beide beschuldig­ingen ontkend, maar gisteren kwam een derde vrouw op de proppen. Julie Swetnick zei dat Kavanaugh en zijn vrienden meisjes opzettelij­k dronken voerden en dat Kavanaugh tweemaal toekeek op een groepsverk­rachting. In één ervan was zij een slachtoffe­r, zo zegt ze.

De indruk die naar voren komt uit Kavanaughs school en universite­itsjaren is er een van verwende brats (m/v) die van hun ouders meer geld dan toezicht kregen, en wier drank en seksfuiven door de directies van hun eliteschoo­l en dito universite­it door de vingers werden gezien. Kavanaugh komt zeker niet mooi uit de getuigenis­sen. Maar, zeggen zijn verdediger­s, hij groeide op in een andere tijdgeest. Hij wordt niet beschuldig­d van strafbare feiten, zoals verkrachti­ng. En veel van zijn leeftijdge­noten, die inmiddels grote carrières maakten, na men net zo goed deel aan zatte feesten, losbandige fuiven en eventueel grensovers­chrijdend, maar niet misdadig gedrag. Moet dat als een zwaard van Damocles boven hun hoofden blijven hangen? Kan men niet aanvaarden dat die mannen met de loop der jaren wijzer zijn geworden? Kunnen voortaan alleen nog heilige boontjes carrière maken? Tja, de goede kant daaraan is dat jongens en jonge mannen nu gaan beseffen dat grensovers­chrijdend gedrag niet alleen moreel fout is, maar dat het ze vroeg of laat duur kan komen te staan.

Dan is er de vraag over ouders en andere opvoeders die er geen been in zien dat kinderen van vijftien naar fuiven gaan waar alcohol overvloedi­g vloeit. Dat was zo in het geval van Christine Ford, zoals ze toen heette. En neen, daarmee is niet gezegd dat die

Kunnen voortaan alleen nog heilige boontjes carrière maken?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium