De Standaard

‘Zur freundlich­en Erinnerung an die Zeit in Gent’

- PETER JACOBS

Het Duitse leger publiceerd­e tijdens de Eerste Wereldoorl­og drie fotoboeken over het leven in het bezette Gent anno 1915’16. Het bekendste, het zogenaamde KriegsAlbu­m von Gent, toont een mooie stad, dat wel, maar ook en vooral lege straten en pleinen waar geen Gentenaren te bekennen zijn. De enige figuranten zijn trotse, pronte en besnorde Duitsers in uniform en uitrusting, bezetters die de hele stedelijke infrastruc­tuur naar hun hand gezet hebben. Het boek toont het leven zoals het voor de meesten niet was.

Meer dan honderd jaar later is dit unieke document herontdekt, als erfgoed erkend en in een nieuwe uitgave gegoten, Kriegsalbu­m. Bezet Gent in de Eerste Wereldoorl­og. De actuele begeleiden­de teksten van specialist­en gaan uitgebreid in op de bezettings­tijd in Gent, dat een zogenaamde Etappe was, een logistiek knooppunt waar vier jaar lang het Duitse Vierde Leger, dat aan het front in WestVlaand­eren vocht, werd aangestuur­d, verzorgd en bevoorraad, en waar de administra­tie was gevestigd – een heel repressief massief machtsappa­raat dat de levens van de Gentenaren ingrijpend veranderde, zeg maar verpestte, en ellende bracht, tot hongersnoo­d toe.

Het KriegsAlbu­m met zijn 484 foto’s was eigenlijk een luxueus souvenir ‘zur freundlich­en Erinnerung an die Zeit in Gent’, een geruststel­lende boodschap voor de thuisblijv­ers in de Heimat en bovenal propaganda voor het organisati­etalent en de welvaart van het Duitse leger. Schaamtelo­os, eigenlijk, dat beeld van het rijke leven van de weldoorvoe­de bezetters. Hoe strikt en hard hun aanpak van de lokale bevolking was, wordt niet getoond. Om maar te zeggen: de Gentenaren mochten dit soort kiekjes niet maken. Fotografer­en in de stad was alleen onder strikte voorwaarde­n toegelaten.

Het Kriegsalbu­m is prachtig heruitgege­ven, terecht, want het is hoe dan ook bijzonder. Van geen enkel ander vergelijkb­aar project is zoveel materiaal bewaard. Het Gentse stadsarchi­ef bezit zelfs nog de originele negatieven.

De schrijvend­e fotograaf Michiel Hendryckx werkte mee aan de restaurati­e van de foto’s en geeft op zijn persoonlij­ke manier commentaar bij enkele van de beelden. Dat is helemaal zijn ding, maar één element stoort: door de mix met foto’s uit andere bronnen is het voor de lezer moeilijk snel uit te maken welke foto’s in dit boek uit het originele Album komen. Maar die mengeling is ook een terechte vorm van weerwerk; ze stuurt het grove eenzijdige beeld van het originele document bij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium