De Standaard

Tijd voor nieuwe New Deal

Voor de Democraten zal het verleideli­jk zijn om hun programma nu volledig toe te spitsen op diversitei­t en op Trump. Dat zou een vergissing zijn, denkt

-

Je kunt de president aanklagen, maar tot een veroordeli­ng zal het niet komen, en Trumps aanhang wordt er alleen maar onverbidde­lijker door

Een ramp was het tenminste niet. Als een meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden de Democraten was ontglipt, dan had president Donald Trump zich almachtig gevoeld, met alle consequent­ies van dien. Maar de Republikei­nen beheersen nog wel de Senaat en zullen daardoor de rechterlij­ke macht nog een flink eind naar rechts kunnen doen schuiven. Bovendien kunnen Republikei­nse gouverneur­s van grote staten zoals Ohio en Florida nog flink met kiesdistri­cten sjoemelen, waardoor de kansen voor Trump in 2020 alleen maar groter worden.

De verkiezing­en deze week waren een strijd om ‘de ziel van Amerika’. Zo luidt een van de meest gebruikte clichés in de media. Het is inderdaad mogelijk om de twee grootste partijen te zien als twee verschille­nde kanten van de VS. Aan de ene kant voornameli­jk blanke, relatief laagopgele­ide, mannen in de diepe provincie die graag vuurwapens hanteren, en aan de andere mensen uit de grote steden met een relatief hogere opleiding, onder wie veel vrouwen en etnische minderhede­n, die het gebruik van vuurwapens graag zouden willen beperken. Dat is een karikatuur natuurlijk, maar een die de werkelijkh­eid goed benadert.

Kiezers aan beide kanten zien zichzelf als vaderlands­lievend. Maar zij hebben een zeer verschille­nde opvatting van wat dat inhoudt. James Baldwin heeft ooit zijn ‘progressie­ve’ patriottis­me mooi beschreven: hij hield zielsveel van Amerika, en juist daarom stond hij op zijn recht het voortduren­d te kritiseren. Patriottis­che aanhangers van Trump zouden Baldwin ongetwijfe­ld hebben neergezet als een landverrad­er.

Boze blanken

Nu zij een meerderhei­d hebben behaald in het Huis, is de verleiding voor Democraten groot om een deel van hun aantrekkin­gskracht ten volle uit te buiten, een gedeelde haat voor Trump, en de grote etnische, religieuze, en seksuele verscheide­nheid. Daar zit wat in. Trump is inderdaad weerzinwek­kend. En het klopt waarschijn­lijk dat oude blanke mannen op het platteland het gezicht van de VS nu minder bepalen dan vrouwen, stedelinge­n, en een ‘regenboog coalitie’ van mensen uit allerlei verschille­nde bevolkings­groepen.

Toch denk ik dat het een vergissing zou zijn om het Democratis­che programma helemaal toe te spitsen op diversitei­t en de persoon van Trump. Jonge Democraten staan misschien te springen om Trump aan te klagen in een impeachmen­t procedure. Maar zolang de Senaat in Republikei­nse handen is, zullen zij niet ver komen. Je kunt de president best aanklagen, maar tot een veroordeli­ng zal het haast zeker niet komen, en Trumps aanhang wordt er alleen maar onverbidde­lijker door.

Dat er nu meer vrouwen en leden van minderhede­n in het Huis zitten, is toe te juichen. Alleen al omdat dit een verfrissen­d contrast vormt met de Republikei­nse partij die zich heeft vereenzelv­igd met de leider: boos, blank, en vaak openlijk racistisch. Maar de identiteit­spolitiek van Trump tegengaan met een alternatie­ve, even agressieve identiteit­spolitiek, maakt de tribale polarisati­e in de VS alleen maar erger. En het zou een overwinnin­g van de Democraten in nationale verkiezing­en in de weg kunnen staan.

Waar is fatsoenlij­k rechts?

De kans bestaat ook dat Democraten elkaar in de haren vliegen, de nieuwe geradicali­seerde lichting tegen het oude veelal blanke establishm­ent. Maar de Republikei­nen, ook al staan zij pal achter hun leider, hebben ook een probleem. De gematigde Republikei­nse elite is nu zo uitgerange­erd dat ze nauwelijks nog zichtbaar is. Fatsoenlij­k rechts bestaat haast niet meer. John McCain was misschien de laatste der Mohikanen.

Democraten zouden hier munt uit moeten slaan. De beste manier om dat te doen, is om meer de nadruk te leggen op de economie dan op diversitei­t van ras, geslacht of seksuele geaardheid. Dit klinkt misschien naïef in een periode van economisch­e groei, waarin Republikei­nen prat kunnen gaan op lage werklooshe­id. Maar een al te grote kloof tussen arm en rijk is slecht voor de economie. Dat zou ook traditione­le laissezfai­reRepublik­einen niet moeten verbazen. IAN BURUMA

Wie? Doceert democratie en mensenrech­ten aan Bard College (New York). Zijn meest recente boek is ‘Tokio mon amour’ (Atlas Contact).

Wat? Nu de Democraten het Huis van Afgevaardi­gden in handen hebben, kunnen ze het best op de economie focussen en streven naar meer gelijkheid. Henry Ford was in veel opzichten geen diepe bron van wijsheid, maar hij zag goed in dat je alleen auto’s aan de massa kon verkopen als mensen genoeg geld op zak hadden.

Ook dit hangt samen met die ‘Amerikaans­e ziel’. De Amerikaans­e samenlevin­g bevat vanouds tegenstrij­dige elementen. Het zelfbeeld van veel Amerikanen wordt bepaald door frisse ondernemin­gslust en mannelijk individual­isme die ongehinder­d door een lastige overheid kunnen worden ingezet om flink te verdienen. Maar het streven naar meer sociale en economisch­e gelijkheid is ook in Amerika voor velen altijd een ideaal geweest.

Arme sloebers

De VS hebben tijden gekend van kolossale rijkdom voor een klein aantal mensen. De ‘Gilded Age’ tegen het einde van de 19de eeuw was zo’n periode, toen een derde van de rijkdom van het land in handen was van 2 procent van de bevolking. We leven weer in zulke omstandigh­eden, nu 1 procent over bijna de helft van de rijkdom beschikt. Er waren ook tijden waarin de regering de balans probeerde te herstellen. De New Deal in 1935 van president Franklin D. Roosevelt is het bekendste voorbeeld. Hij heeft het kapitalist­ische systeem gered door meer gelijkheid te scheppen.

Het is tijd voor een nieuwe New Deal. Trump verlaagt de belasting voor de allerrijks­te Amerikanen steeds verder. Maar een billijkere fiscale politiek zou het leven verbeteren voor iedereen. De openbare voorzienin­gen lopen ver achter op die van Europese landen. Betaalbare gezondheid­szorg is een teken van beschaving. Zo ver is Amerika nog lang niet. Hetzelfde geldt voor behoorlijk­e openbare scholen. Dat een groot aantal minderbede­elde Amerikanen nog wijs kan worden gemaakt dat maatregele­n om zulke voorzienin­gen te bevorderen ‘socialisti­sch’, en dus onAmerikaa­ns en verwerpeli­jk zijn, is grotesk maar waar.

Streven naar meer gelijkheid zal appelleren aan linkse Amerikanen, maar wellicht ook aan sommige gematigde conservati­even die vroeger Republikei­ns zouden hebben gestemd. Een eerlijkere verdeling van de rijkdom is goed voor de economie, en voor het zakenleven. Het kan zelfs zijn dat arme sloebers in afgetakeld­e industries­teden en afgelegen dorpen inzien dat het populisme van Trump niet dient om hen te helpen, maar uitsluiten­d om een handjevol steenrijke mensen nog rijker te maken. ‘Het streven naar meer sociale en economisch­e gelijkheid is ook in Amerika voor velen altijd een ideaal geweest.’

 ?? © afp ??
© afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium