De Standaard

Diesel als symbool van nieuwe armoede

Zijn de ‘gele hesjes’ het embleem van een nieuwe klassenstr­ijd in Frankrijk? ‘De nieuwe breuklijn loopt dwars door de middenklas­se.’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT © afp

In het jaar 1358 kwamen boeren ten noorden van Parijs in opstand. Ze gingen met stokken en messen de ambtenaren te lijf die belastinge­n kwamen innen. De boeren hadden er genoeg van dat ‘de hoge heren’ geld eisten, maar er niks voor teruggaven. De opstand wordt vaak als het begin gezien van de Franse weerzin tegen het centrale gezag en de afkeer van belastinge­n. Al bijna zeven eeuwen is er intussen fiscaal verzet in het land.

In de jaren 50 van de vorige eeuw was er nog het poujadisme, vernoemd naar politicus en vakbondsma­n Pierre Poujade. Hij leidde het verzet van kleine middenstan­ders tegen de elite – de politici in Parijs, maar ook de fiscus. En nu heeft Frankrijk zijn ‘gele hesjes’, demonstran­ten die sinds zaterdag snelwegen blokkeren uit protest tegen de accijnzen op diesel en benzine. Het protest is niet nieuw, de vorm is niet nieuw, maar de beweging is wel verrassend modern. De acties

kwamen voort uit het brein van doodgewone Fransen van diverse snit, die gelijkgezi­nden vonden op sociale media.

Politici en deskundige­n zitten daarmee in hun maag. Ze kunnen maar moeilijk duiden wie er nu boos is en waarom precies. Er is geen aanspreekp­unt of woordvoerd­er, er is geen organisati­e met een manifest. De fors gestegen be lastingen op diesel zijn de aanleiding voor het protest, maar bij blokkades worden allerlei soorten leuzen gehoord – met het duidelijke maar ideologiel­oze ‘Macron moet opstappen’ als terugkeren­de oneliner.

Rode draad

Toch valt er een rode draad te ontdekken. Het dieselprot­est is

geografisc­h te lokalisere­n. In florerende stedelijke gebieden, zoals in en rond Parijs, Toulouse en Bordeaux, rijden weinig mensen op diesel. In kleinere gemeenten en op het platteland waar het economisch tegenzit, rijden veel mensen op diesel. ‘Diesel is het uiterlijke kenmerk van de armoede geworden’, was afgelopen week de conclusie van onderzoek door de autosite L’Argus.

Wetenschap­pers trekken die lijn door. ‘Het verzet komt uit dorpen en kleine en middelgrot­e steden, waar de middenklas­se én arbeiders wonen, waar gepensione­erden en kleine zelfstandi­gen verblijven’, constateer­de geograaf Christophe Guilluy. ‘Die groepen zijn er de afgelopen 20 à 30 jaar op achteruitg­egaan. In hun omgeving zagen ze fabrieken sluiten, winkels en ziekenhuiz­en verdwijnen. Ze voelen zich economisch en politiek buitengesl­oten.’

Dat verklaart dat de leuzen van betogers verder gaan dan de dieselprij­s. De wrok zit diep. Een grote groep mensen ziet haar levenspeil dalen en president Emmanuel Macron – en de politici in het algemeen in het elitaire Parijs – doen er niets aan, is het idee.

Dat sentiment leeft al lang niet meer alleen bij de laagste inkomensgr­oepen, benadrukt socioloog Louis Chauvel. De oude klassenstr­ijd is voorbij. ‘De nieuwe breuklijn in Frankrijk loopt dwars door de middenklas­se. Het onderste deel van de middenklas­se draaide vroeger prima mee in de samenlevin­g. Maar de laatste twintig jaar zijn de frustratie­s bij die groep toegenomen. Hun koopkracht stagneert in het algemeen. Aan het eind van elke maand vragen ze zich af of ze eigenlijk nog wel bij de middenklas­se horen.’

Kort en kortaf

Macron zegt de boodschap begrepen te hebben. Mensen voelen zich niet gehoord, zei hij in een tvintervie­w vlak voor de ‘gele hesjes’ de straat op gingen. Macron zei de ‘kloof te willen dichten’. Maar zijn antwoord is vooralsnog kort en kortaf. De dieselacci­jnzen worden per 1 januari gewoon opnieuw verhoogd, ten behoeve van het klimaat. En de Fransen gaan er volgens hem wel in koopkracht op vooruit. De regering wil pas over vijf jaar op haar beleid worden afgerekend, zei premier Edouard Philippe zondagavon­d.

Zolang kunnen de ‘gele hesjes’ niet wachten. Voor zaterdag is de achterban opgeroepen massaal naar Parijs te komen voor een landelijke demonstrat­ie.

Dieselrijd­ers vind je niet zozeer in de florerende steden, maar in kleinere gemeenten en op het platteland waar het economisch tegenzit

 ?? © afp ?? Zelfs op het Franse eiland Réunion, in de Indische Oceaan, trokken de ‘gele hesjes’ de straat op om te protestere­n.
© afp Zelfs op het Franse eiland Réunion, in de Indische Oceaan, trokken de ‘gele hesjes’ de straat op om te protestere­n.
 ??  ?? Actievoerd­ers blokkeren de Ring in Bordeaux.
Actievoerd­ers blokkeren de Ring in Bordeaux.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium