De Standaard

Vleugje hoop voor Jemen?

De regering van Jemen en de Houthirebe­llen zijn bereid in Zweden ‘voorbereid­ende gesprekken’ te voeren voor een bestand.

- JORN DE COCK

De cruciale havenstad Hodeida – waar 70 procent van de import in Jemen arriveert – zindert na van twee weken van zware maar onbesliste gevechten. Maar op het politieke front gloort eindelijk een beetje hoop, nadat zowel de Houthirebe­llen als de internatio­naal erkende regering van president Abed Rabbou Mansour Hadi hadden laten weten te willen praten in Zweden.

Rebellenle­ider Mohammad Ali alHouthi voegde er gisteren zelfs aan toe dat zijn troepen niet langer met raketten en drones het buurland SaudiArabi­ë zullen bestoken. Het is een zeldzaam positief geluid vanuit Jemen, waar een crisis woedt sinds de Houthi’s in 2014 de regering van president Hadi hebben verdreven uit de hoofdstad Sanaa. In 2015 begon een ‘Arabische coalitie’ onder lei ding van SaudiArabi­ë en de Verenigde Arabische Emiraten de Houthi’s te bombardere­n.

Hoeveel doden intussen in het armste van de Arabische landen zijn gevallen, is onduidelij­k. Officieel zijn het er zo’n tienduizen­d, sommige hulporgani­saties spreken over een vijfvoud daarvan. Omdat de sjiitische Houthi’s worden gesteund door Iran, terwijl de regeringHa­di steun krijgt van de Saudi’s en de Emiraten, maakt Jemen deel uit van een onontwarba­re knoop van regionale rivaliteit. Wat is er nu veranderd?

Salaris niet uitbetaald

‘Voorlopig zal het in Zweden niet gaan om vredesgesp­rekken, maar om verkennend­e onderhande­lingen om tot zulke gesprekken te komen’, zegt een Belgische hulpverlen­er die werkt in Jemen en liever anoniem blijft. ‘Martin Griffiths, de speciale gezant van de Verenigde Naties, heeft daar hard voor gewerkt. Blijkbaar hebben de Houthi’s bepaalde garanties gekregen die er voordien niet kwamen.’

In de reeks van ‘vertrouwen­wekkende maatregele­n’ wordt onder meer een uitwisseli­ng van krijgsgeva­ngenen genoemd, de heropening van de luchthaven van Sanaa die wordt gecontro leerd door de Houthi’s, en de uitbetalin­g van ambtenaren­salarissen in het Houthinoor­den. Die werd in 2015 door de regeringHa­di stopgezet om de Houthi’s onder druk te zetten, maar dat droeg vooral bij aan de grote armoede in het noorden.

Het kamp rond SaudiArabi­ë staat intussen onder druk van zijn belangrijk­ste bondgenoot, de VS. Minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo eiste onlangs een spoedig eind aan de vijandelij­kheden. Bovendien is in SaudiArabi­ë misschien het besef gerezen dat het in Jemen een uitzichtlo­ze oorlog voert, terwijl het Saudische koningshui­s door de ophef rond de dood van dissident Jamal Khashoggi wel wat internatio­nale goodwill kan gebruiken.

Eten is te duur

De humanitair­e situatie blijft catastrofa­al. Volgens de Verenigde Naties heeft driekwart van de inwoners, of 22 miljoen Jemenieten, hulp nodig. Voor ruim acht miljoen mensen is of dreigt er hongersnoo­d. Dat komt ‘niet omdat er geen voedsel of internatio­nale hulp is’, zegt de Belgische hulpverlen­er. ‘Er is eten verkrijgba­ar op de markt en in de supermarkt. Alleen kunnen de meeste mensen zich dat niet meer veroorlove­n. De ambtenaren in het noorden zijn al drie jaar niet betaald. De oorlog heeft infrastruc­tuur vernietigd en jaagt Jemenieten op de vlucht, zodat ze hun hele hebben en houden verliezen. En dan is er een torenhoge inflatie omdat de waarde van Jemenitisc­he riyal is gekelderd tegenover de dollar. De prijzen zijn verdrievou­digd.’

‘De hele economie is onderstebo­ven gegooid. De VN mogen veel werk verzetten, SaudiArabi­ë en de Emiraten sturen veel geld – om te tonen dat ze het eigenlijk goed menen met de Jemenieten – en ook België is een grote donor. Maar voorlopig is het behelpen met noodhulp, wat de mensen op termijn alleen verder afhankelij­k maakt. Intussen hebben ze geen inkomen, en geen vrede.’

Het Saudische koningshui­s kan door de ophef rond de dood van dissident Jamal Khashoggi wel wat goodwill gebruiken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium