De Standaard

Een hoax van ‘two little Belgians’

-

H et was een smakelijke Belgenmop, maar dan eentje waarbij de twee Antwerpse theatermak­ers van Berlin het laatst lachten. Met hun stunt namen ze de hele internatio­nale kunstpers in het ootje – toch een paar uur lang.

Het zit zo: als een lopend vuurtje verspreidd­e zich zondag het gerucht dat het schilderij Tête d’Arlequin van Picasso, in 2012 gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam en sindsdien spoorloos verdwenen, zou opgedoken zijn in een Roemeens bos. The New York Times berichtte erover, later gevolgd door The Guardian en Le Figaro.

Maar wie vorige week net als ik ging kijken naar de première van

True copy in De Singel, rook al onraad. In dat stuk vertelt Berlin dat het aan meesterver­valser Geert Jan

Jansen nog één laatste kunstje vroeg: het kopiëren van de gepikte Picasso. Berlin trok vervolgens naar Roemenië om er de vervalsing in een plastic pakket te begraven in een afgelegen bos – wat knullige handycambe­elden zouden moeten bewijzen.

Jaja, dacht ik. Het zal wel een kat in een zak geweest zijn, zeker geen Picasso – echt of nep. De suspension of disbelief werkte bij mij niet, in tegenstell­ing tot de andere illusies en leugens uit True copy waar ik gretig intrapte.

Maar kijk: de werkelijkh­eid heeft de fictie ingehaald. De Nederlands­Roemeense goudzoeker Mira Feticu, die een anonieme tip kreeg over het pakje, trok met spade naar de plaats delict. Haar vondst overhandig­de ze aan de autoriteit­en. Voor een poos waren zij én de kunstwerel­d in de waan dat het misschien om de echte Picasso zou gaan – Jansen legde niet voor niets een kwarteeuw met succes de kunstwerel­d in de luren.

Het bleek een hoax: al gauw uitten experts hun twijfels bij de authentici­teit ervan. Feticu, die een boek schreef over de Kunsthalro­of, zou not amused zijn om deze ‘publicitei­tsstunt’.

Maar is het niet geweldig dat two little Belgians, uit het theater dan nog, erin geslaagd zijn om de wereld te laten geloven dat het een true copy betrof – al was het maar een split second?

Wie vorige week naar de première van ‘True copy’ in De Singel ging, rook onraad

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium