De Standaard

Bankiers muiten bij ‘te duurzaam’ ABN Amro

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

De topman van een bank die pleit voor duurzaamhe­id. Wat kan daar mis mee zijn? In Nederland veroorzaak­t het een opstand bij ABN Amro.

Voor de tweede keer al dit jaar verstuurde een groep managers van de Nederlands­e bank ABN Amro een brandbrief naar de voorzitter van de raad van commissari­ssen, het orgaan dat in België bekend staat als raad van bestuur. En opnieuw betreft het een anoniem schrijven dat uitlekt in de krant Het Financieel­e Dagblad. Alleen beweert het groepje subtoppers intussen van 21 leden aangegroei­d te zijn tot 40.

Hun kritiek is opvallend. Ze hekelen het feit dat de ceo van ABN Amro, Kees van Dijkhuizen, overdreven veel belang hecht aan duurzaamhe­id. Zijn aandacht daarvoor is volgens hen van die aard dat hij andere aspecten van de strategie van de bank verwaarloo­st. De achterligg­ende vrees is dat ABN Amro, een gedeelteli­jke staatsbank die de Benelux als thuismarkt heeft, op termijn een vogel voor de kat is en overgenome­n zal worden. Een strategie om buiten de Benelux door te groeien, ontbreekt.

Banktrots

ABN Amro was lange tijd de meest internatio­nale bank van Nederland en de Nederlands­e banktrots. Daar kwam een einde aan toen de bank in 2008 in stukken werd gehakt door Fortis, Santander en RBS, waarbij Fortis even het Nederlands­e deel verwierf. Toen Fortis zelf in elkaar stortte, kocht de Nederlands­e staat het Nederlands­e deel van Fortis terug en bracht het in het najaar van 2015 naar de beurs. De staat heeft nog altijd een belang van 56,26 procent in de bank.

De tweede anonieme brief toont vooral dat er bij een aantal managers en hogere kaderleden grote vragen zijn over welke strategie de bank moet hebben. In de eerste brief werd ceo Kees van Dijkhuizen, die begin 2017 voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm opvolgde, al verweten vrij onzichtbaa­r te zijn en geen strategie te hebben. In de tweede brief heet het dat de Amerikaans­e financieel directeur, Clifford Abrahams, de feitelijke sterke man is. Duurzaamhe­id, een thema waar Van Dijkhuizen maar niet over ophoudt met praten, zou een basisvoorw­aarde zijn maar geen strategie.

Opmerkelij­k is dat de anonieme schrijvers ook het statuut van klokkenlui­ders vragen. Er zijn volgens hen zaken op het gebied van integritei­t waarvan de raad van commissari­ssen kennis moet nemen. Al even opmerkelij­k is dat ze de voorzitter van de raad van commissari­ssen, Tom de Swaan, vroegen om een zoekertje in De Telegraaf in te lassen met de locatie en het tijdstip waarop hij hen zou willen ontmoeten.

Van Dijkhuizen deed het idee van duurzaamhe­id op tijdens zijn gesprekken met Feike Sijbesma, die het Nederlands­e chemieconc­ern DSM heeft geherposit­ioneerd. Hij wijst in Het Financieel­e Dagblad vooral op de opportunit­eit. ‘We kunnen als bank ongeloofli­jk veel geld verdienen met de verduurzam­ing van de samenlevin­g’. Zijn boodschap aan diegenen die kritiek hebben op zijn gepraat over duurzaamhe­id is kort en krachtig: ‘Get a life’.

ABN Amro, dat eerder de Boston Consulting Group binnenhaal­de voor bijstand over zijn strategie, is niet van plan de rode loper voor de klagers uit te rollen. De bank heeft een onderzoek opgestart naar smaad en kwade trouw. Voorzitter van de raad van commissari­ssen Tom de Swaan lanceerde intern wel een oproep voor een vertrouwel­ijk kennismaki­ngsgesprek. 110 van de 20.000 medewerker­s reageerden daarop. ‘Ik neem aan dat de anonieme schrijvers daar tussenzitt­en’, zegt De Swaan. De toon voor een openhartig gesprek lijkt niet meteen gezet.

Opmerkelij­k is dat de anonieme schrijvers ook het statuut van klokkenlui­ders vragen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium