De Standaard

Michel zet zich verder af van N-VA

Premier Charles Michel heeft in allerijl een lijst opgevraagd met realisatie­s ten koste van de NVA. Zijn partij trekt de campagne daarmee vroeg op gang.

- VAN ONZE REDACTEURS SIMON ANDRIES, PETER DE LOBEL

BRUSSEL I Net op de dag dat hij in het federaal parlement wellicht opnieuw spitsroede­n moet lopen voor zijn aanpak van het VNMigratie­pact, doet premier Charles Michel (MR) een opvallend strategisc­h manoeuvre: hij heeft in allerijl een nota opgevraagd bij het Centre Jean Gol, het studiecent­rum van de MR. Dat schrijft de Franstalig­e krant Le Soir vandaag. Die nota moet aantonen dat zijn partij de voorbije regeerperi­ode in zo goed als alle dossiers het laat ste woord had. Lees: dat de MR dus helemaal niet de handpop is van de NVA, een veelgehoor­de kritiek bij de Franstalig­e oppositie.

‘Al sinds het begin van de legislatuu­r is het de eerste minister die zijn lijn oplegt aan de Vlaamse partners’, benadrukt Richard Miller, MRKamerlid en directeur van het studiecent­rum, in Le Soir. Zijn nota verwijst onder meer naar de vijf jaar communauta­ire rust, ‘iets wat velen niet meer beseffen’, en de heisa over de wet op de woonstbetr­edingen, ‘waar Theo Francken teruggeflo­ten werd door de eerste minister’.

De Franstalig­e liberalen gaan nog een stap verder door te verwijzen naar de taxshift. ‘De MR wilde de lage en middeninko­mens opwaardere­n. De NVA zei dat de operatie maar 1,5 miljard euro mocht kosten. Het werd 8 miljard euro, zoals de MR het wilde.’ De partij claimt ook de regeringsb­eslissing om af te stappen van het begro tingsevenw­icht. ‘Het was de MR die de groei niet wilde opofferen op het altaar van de fiscale orthodoxie.’ Ook op energie, volksgezon­dheid en mobiliteit werd het Franstalig­e landsdeel bevoordeel­d, benadrukt de nota.

Geen marionet

Miller voegt daar wel aan toe dat het ‘niet de bedoeling is om de NVA aan te vallen’. Ook MRvoorzitt­er Olivier Chastel ont kent dat zijn partij meer afstand moet nemen van de NVA. ‘Sur le fond zijn we het eens met de gevoerde politiek. Maar we verdedigen wel vol vertrouwen óns bilan. Ja, wij zijn de enige Franstalig­e partij, maar wij zijn niet de marionet van de NVA.’

De nota maakt in de eerste plaats duidelijk dat de MR en premier Michel hun verkiezing­scampagne al erg vroeg op gang trekken. Zijn voorganger, Elio Di Rupo (PS), wachtte daar indertijd veel langer mee, maar de Franstalig­e liberalen lijken in het licht van de discussie over het VNMigratie­pact geen andere optie te hebben dan vroeger te schakelen.

In de Franstalig­e media werd gisteren al volop gespeculee­rd over een val van de regering over het al dan niet onderteken­en van het pact. ‘Zijn de laatste uren van de federale regering geteld?’, kopte de Franstalig­e publieke omroep RTBF gisteravon­d al op zijn website.

Miller benadrukt alvast opnieuw dat de Belgische regering het pact moet en zal goedkeuren. Ook de NVA houdt op haar beurt het been nog altijd stijf. Over een mogelijke val van de regering wil de partij het nog niet hebben, maar een regeringsb­ron erkent wel dat ‘de situatie problemati­sch is’.

Hoe dan ook: hoe langer beide partijen in de loopgraven blijven, hoe realistisc­her een val van de regering. NVApartijw­oordvoerde­r Joachim Pohlmann reageerde gisteren gedecideer­d op het opstellen van de MRnota. ‘Als dat zo is, dan zal de premier daar wel zijn redenen voor hebben.’

In de Franstalig­e media werd gisteren volop gespeculee­rd over een val van de regering over het al dan niet onderteken­en van het Migratiepa­ct

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium