De Standaard

WINKELFORM­ULE MET HOUDBAARHE­IDSDATUM

- RUBEN MOOIJMAN

Lange tijd was het zakenmodel van Ikea helder. Aan de rand van grote steden, dicht bij een snelweg, zocht het bedrijf een veld dat geschikt was voor de bouw van de bekende blauwe loods en het bijbehoren­de parkeerter­rein. Daarna distribuee­rde het dikke brochures met glanzende kleurenfot­o’s. Het rekende erop dat mensen uit de verre omtrek met het hele gezin in de auto naar het veld kwamen rijden om er geld uit te geven.

Maar dat model heeft zijn beste tijd gehad. Die vaststelli­ng komt niet van analisten of marktwatch­ers, maar van Ikea zelf. Al een tijdje verkondige­n Ikeamanage­rs in internatio­nale media dat de ‘blue box’ niet langer de toekomst is. Het model steunt op pijlers die weinig toekomstbe­stendig zijn: ruimtebesl­ag, automobili­teit, grootschal­igheid. Het zijn dezelfde pijlers waarop Uplace had ingezet. Dat dit project het niet heeft gehaald, is een teken des tijds.

De samenlevin­g verandert. Auto’s zitten in de verdomhoek. Steden worden compact. Spullen laten we aan huis leveren. Vrije tijd is te kostbaar om in winkels door te brengen. Papieren folders zijn niet duurzaam. Eenpersoon­shuishoude­ns worden talrijker. Ikea blijft niet passief afwachten tot het bedrijf door die ontwikkeli­ngen voorbijges­treefd zal zijn. Het ziet in dat het nu moet handelen, om over twintig jaar nog een bestaansre­cht te hebben.

In dat kader worden 7.500 banen geschrapt, waarvan een honderdtal in België. Door af te slanken hoopt het bedrijf wendbaarde­r te worden. Ikea geeft zijn geld liever uit aan nieuwe initiatiev­en om relevant te blijven, dan aan overhead in elk van de dertig markten waarin het actief is.

Ikea benadrukt dat er ook 11.500 nieuwe banen gecreëerd zullen worden in toekomstge­richte activiteit­en, zoals kleinere winkels in de stadscentr­a en onlineacti­viteiten. Bij dat soort beloften is een gezond wantrouwen gerechtvaa­rdigd. Maar tegelijk kun je er niet tegen zijn dat Ikea bereid is zichzelf in vraag te stellen, en niet halsstarri­g blijft vasthouden aan wat het altijd al heeft gedaan. Die houding heeft al veel bedrijven de kop gekost.

Hoe de veranderen­de samenlevin­g het winkelland­schap zal veranderen, weet niemand. Dát het zal gebeuren, staat vast. Het pleit voor het Ikeamanage­ment dat het bereid is taboeloos over de toekomst na te denken. Nu ingrijpen kan later erger voorkomen.

Je kunt er niet tegen zijn dat Ikea bereid is om zichzelf in vraag te stellen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium