De Standaard

België poogt deur te sluiten voor ‘uitkerings­toerisme’

België kan niet leven met het idee om EUwerkneme­rs al na één dag werk een werklooshe­idsuitkeri­ng te geven. Het is verre van zeker dat het de eindmeet haalt.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I ‘Een verdere Europese aanval op de Vlaamse sociale welvaartss­taat.’ Zo reageerde Europarlem­entslid Helga Stevens (NVA) op een stemming in de commissie Werk en Sociale Zaken van het Europees Parlement.

Met 32 tegen 20 stemden de leden voor het principe dat EUwerkneme­rs recht krijgen op een werklooshe­idsvergoed­ing in een ander EUland als ze er één dag gewerkt hebben. ‘Dit zet de deuren voor welvaartst­oerisme wagenwijd open’, aldus Stevens.

De stemming maakt deel uit van een herziening van de regelgevin­g inzake de coördinati­e van de socialezek­erheidssys­temen in de EUlidstate­n die Europees Commissari­s voor Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) lanceerde. De onduidelij­ke definiërin­g maakt dat die regels nu verschille­nd worden toegepast. Ze slaan niet op gedetachee­rden – werknemers die door hun bedrijf worden uitgestuur­d voor een tijdelijke opdracht in een andere lidstaat.

Thyssen: drie maanden

Thyssen stelde voor om een termijn van drie maanden te hanteren vooraleer een EUwerkneme­r in een andere lidstaat een werklooshe­idsuitkeri­ng kan genieten. Dat is ook de termijn die in België van kracht is. ‘Het principe dat je eerst moet bijgedrage­n hebben voor je sociale rechten kan opnemen, is fundamente­el voor de stabilitei­t van onze sociale zekerheid’, zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). ‘De drie maanden die we nu hanteren, lijken me redelijk.’

Maar tijdens de vergaderin­g in juni tussen de 28 EUminister­s van Werk, stond België samen met Nederland en Duitsland geisoleerd. Een meerderhei­d stemde daar voor een termijn van één maand.

Dat de commissie van het Europees Parlement dat nu terugbreng­t naar één dag, valt heel slecht in België. ‘De bedoeling is niet zozeer om mensen na zo’n korte periode al een uitkering te bezorgen als wel om hen in een traject voor hertewerks­telling op te nemen, zodat ze zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen’, zegt Tom Vandenkend­elaere (CD&V). ‘De critici vermelden dit aspect liever niet. Maar onder alle Vlaamse leden van de commissie is er een consensus dat een minimum van drie maanden gezonder is.’

Dat vindt ook staatssecr­etaris voor de Bestrijdin­g van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD). ‘Als deze regel goedgekeur­d wordt, vrees ik dat we de klok terugdraai­en en fraude en uitkerings­toerisme riskeren.’

Maar zover zijn we nog niet. Eerst moet er voor het standpunt van de commissie volgende week nog een meerderhei­d zijn in het voltallige parlement. En dan beginnen de onderhande­lingen tussen de Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement.

‘Ik verwacht dat deze bepaling uiteindeli­jk zal sneuvelen’, zo maakt Vandenkend­elaere zich sterk. ‘Niet alleen omdat veel collega’s in het Parlement onze mening delen, maar ook omdat dit voor ministers in de raad moeilijk zal liggen.’

Kris Peeters kondigt aan dat hij in de raad zal blijven vechten voor het Belgische standpunt. Maar ons land staat er niet sterk, omdat een termijn van drie maanden vandaag veeleer de uitzonderi­ng is binnen de EU. Dat komt omdat ons land geen beperking in de tijd bij werklooshe­idsuitkeri­ng kent.

Het is ook niet zeker of alles nog rond raakt voor de Europese verkiezing­en. Maar dat zou België betreuren, omdat de nieuwe regelgevin­g ook verbeterin­gen bevat in de strijd tegen sociale fraude bij gedetachee­rden. ‘België zal ook kunnen controlere­n of het befaamde A1formulie­r echt is. Dat moet bewijzen dat een gedetachee­rde werknemer sociale zekerheid betaalt in zijn land van herkomst. Een maatregel tegen welvaartst­oerisme dus’, zegt Vandenkend­elaere.

‘Ik verwacht dat deze bepaling uiteindeli­jk zal sneuvelen’

TOM VANDENKEND­ELAERE Europarlem­entslid CD&V

 ?? © pn ?? Kris Peeters
© pn Kris Peeters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium