De Standaard

‘Vlam gedraagt zich als een corporatis­tische vereniging uit de 19de eeuw’

De facto wordt met belastingg­eld reclame voor vlees gefacilite­erd. ‘Onkies. Er is iets grondig fout met Vlam.’

- VAN ONZE REDACTRICE ANNSOFIE DEKEYSER

BRUSSEL I ‘Vlam gedraagt zich als een corporatis­tische vereniging uit de 19de eeuw. Het werkt met overheidsg­eld en het beheert het nog eens zelf ook. Bestuurlij­k is er iets grondig fout.’ Bart Caron (Groen) is niet mals voor het Vlaams Centrum voor Agro en Visserijma­rketing (Vlam). Hij verwijt Vlam dat het constant van petje wisselt. ‘Zit nu de overheid aan het stuur of de bedrijfswe­reld?’

Op de officiële website van de Vlaamse overheid vindt u recepten voor varkenssch­enkel en bloedworst met krokant spek. Wat doet dat daar? Het past in de promocampa­gne van Vlam ‘een stukje varken voor alle vorken’.

De missie van Vlam is landbouwpr­oducten promoten, in realiteit maakt het centrum voornameli­jk reclame voor vlees. Daar wringt het schoentje. Want Vlam werkt in opdracht van de Vlaamse overheid (in het logo van Vlam zit overigens het symbool van de Vlaamse overheid). Bovendien zendt het op de openbare omroep tvspotjes uit die aanzetten tot vlees kopen. ‘Boodschapp­en van algemeen nut.’ Maar wat is het algemeen nut van het promoten van vlees?

‘Reclame voor vlees is niet onschuldig’, zegt Vlaams Parlements­lid Hermes Sanctorum, die samen met Caron en twee SP.Acollega’s een conceptnot­a indiende om Vlam grondig te hervormen. ‘Aanzetten om vlees te eten staat haaks op gezondheid, milieu, klimaat en dierenwelz­ijn. Het is onverantwo­ord dat de Vlaamse overheid daaraan meedoet. Zeker omdat Vlam alle vlees promoot, ongeacht of het gaat om meer diervriend­elijk geproducee­rde producten.’

Wie betaalt, bepaalt

Aangezien Vlam in opdracht van de overheid werkt, zou het maatschapp­elijk belang moeten worden gediend, vindt Sanctorum. Daar is Frans De Wachter, algemeen directeur van Vlam, het niet mee eens. ‘Onze opdracht is econo misch, niet ecologisch of gericht op Volksgezon­dheid. Van onze middelen komt 60 tot 65 procent uit het bedrijfsle­ven. De 20 procent die van de Vlaamse overheid komt, gaat niet naar promocampa­gnes. Dat geld dient om personeel en huisvestin­g te betalen.’

Als de sector betaalt, is het normaal dat de sector bepaalt, luidt de redenering. ‘Tegenover elke 100 euro die de sector inbrengt, staat 59 euro van de overheid (Vlaams en Europees). De promotie van vlees is alleen mogelijk dankzij subsidies’, zegt Sanctorum.

Vlam trok dit jaar bijna 6,5 miljoen uit voor het promoten van vlees, vooral in eigen streek. Groenten en fruit moesten het met 4 miljoen stellen, en daarvan ging ruim 3 miljoen naar de promotie in het buitenland. Bio en de korte keten kregen het minst promotie.

Vlam is sterk verweven met de Vlaamse overheid. Veertien personeels­leden van het Departemen­t Landbouw & Visserij werken er. De minister van Landbouw, Joke Schauvlieg­e (CD&V), draagt de politieke eindverant­woordelijk­heid over Vlam.

BART CARON (GROEN) Vlaams Parlements­lid

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium