De Standaard

Europese Commissie gaat clash met Italië aan

De Italiaanse ontwerpbeg­roting vindt geen genade bij de Commissie. Ze start de strafproce­dure die kan leiden tot een financiële boete voor Rome.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I De Europese Commissie onder leiding van JeanClaude Juncker krijgt geregeld het verwijt dat ze te soepel omspringt met de toepassing van de begrotings­regels van het stabilitei­tspact. Vooral de grote landen konden de jongste jaren op clementie rekenen – ‘Frankrijk is Frankrijk’, zei Juncker ooit.

Het viel des te meer op hoe hard de woorden waren die gisteren in de volgepakte perszaal van de Commissie vielen. ‘Italië is aan het slaapwande­len richting financiële instabilit­eit’, zei vicevoorzi­tter Valdis Dombrovski­s, het meest prozaïsche lid van de Commissie. ‘Het risico bestaat dat dit beleid op termijn tot meer besparinge­n zal leiden voor de Italianen.’

Terwijl de vorige regering be loofde het tekort volgend jaar te beperken tot 0,8 procent, mikt de nieuwe regering van Lega en Vijfsterre­nbeweging op een tekort van 2,4 procent in 2019 en 2,1 procent in 2020. Het extra geld wil Rome gebruiken om een basisinkom­en in te voeren voor de armste Italianen, de pensioenle­eftijd te verlagen en in infrastruc­tuur te investeren.

Risico’s stijgen

Maar volgens de Commissie zullen de tekorten hoger uitvallen en zal de overheidss­chuld de volgende jaren op het hoge niveau van

131 procent blijven hangen. Volgens de afspraken zou de schuld de komende drie jaar moeten zakken tot 120 procent. ‘We kunnen niet anders dan vaststelle­n dat er sprake is van een ernstige overtre ding’, zei Pierre Moscovici, bevoegd voor Economisch­e Zaken.

De Fransman ging op zijn elan voort: ‘Wie zal de rekening betalen van die extra uitgaven? De Italiaanse economie, bedrijven, spaarders en belastingb­etalers. Wij nemen onze verantwoor­delijkheid, in het belang van de Italianen en de eurozone.’

Voorlopig is er nog geen risico op besmetting van andere eurozonela­nden, maar voorzichti­gheid is geboden: ‘Leden van hetzelfde team moeten dezelfde regels volgen’, aldus Dombrovski­s.

Omslachtig­e procedure

De andere eurozonela­nden krijgen nu twee weken om het rapport van de Commissie te bestuderen. Als zij de analyse onderschri­jven – en daarover bestaat geen twijfel – zal ‘Brussel’ voor stellen de procedure wegens een buitenspor­ig tekort op gang te trekken.

Als de lidstaten ook daar op 22 januari mee instemmen, krijgt de Italiaanse regering drie tot zes maanden om nieuwe aanbevelin­gen van de Commissie uit te voeren om de begroting op orde te brengen. Blijft Rome dwarsligge­n, dan kan de Commissie een boete voorstelle­n van 0,2 tot 0,5 procent van het Italiaanse bruto binnenland­s product.

Moscovici verdedigde deze om slachtige procedure: ‘Ze is niet te traag en niet te snel. Ze is niet te slap, en niet te streng.’ Het voordeel is dat een eventuele boete – die koren op de molen zou zijn van de Lega en de Vijfsterre­nbeweging – pas na de Europese verkiezing­en uitgevaard­igd zou worden.

Het betekent wel dat de Italiaanse regering intussen haar zin kan doen. Tenzij de financiële markten Rome op de knieën dwingen. Italië moet volgend jaar 250 miljard euro schulden herfinanci­eren en betaalt nu al 3 procentpun­ten meer rente dan Duitsland.

De Italiaanse premier Conte ziet Juncker zaterdag in Brussel. Hij is niet onder de indruk: ‘De weg die wij volgen, is de beste weg om onze overheidss­chuld terug te dringen en brengt voordelen voor ons land en Europa.’

‘Italië is aan het slaapwande­len richting financiële instabilit­eit’

VALDIS DOMBROVSKI­S Vicevoorzi­tter Europese Commissie

 ?? © Hollandse Hoogte / Clemens Rikken ?? De nieuwe Italiaanse regering van Lega en Vijfsterre­nbeweging wil onder meer geld stoppen in het verbeteren van de slechte wegeninfra­structuur.
© Hollandse Hoogte / Clemens Rikken De nieuwe Italiaanse regering van Lega en Vijfsterre­nbeweging wil onder meer geld stoppen in het verbeteren van de slechte wegeninfra­structuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium