De Standaard

Spaans tiki-takavoetba­l heeft

Premier Sánchez heeft tot nu toe overleefd door te scoren in een paar symbolisch­e dossiers. Maar de begroting door het parlement krijgen wordt een groot probleem.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I De Spaanse premier Pedro Sánchez is vier maanden geleden aan een riskante opdracht begonnen. Hij wil het land besturen op een wankele minderheid­sbasis van slechts 84 van de 350 zetels in het parlement. Sánchez wilde die regeerperi­ode gebruiken om zijn partij, de PSOE, die in de oppositieb­anken was weggedeems­terd, weer op de kaart te zetten.

Daarvoor heeft hij enkele politiek gemakkelij­ke maar symbolisch zeer beladen dossiers aangepakt. Een regering samenstell­en waarin veel vrouwen zetelen, leverde hem meteen een bonus op. Vluchtelin­gen van de Aquarius opvangen, tekende de trendbreuk met het beleid van zijn conservati­eve voorganger, Mariano Rajoy. En het opgraven van de botten van voormalig dictator Franco, kon op applaus van links Spanje rekenen en toonde aan de opstandige Catalanen dat het falangisti­sche gedachtego­ed dat volgens de Catalaanse separatist­en in Madrid overheerst, verdwenen is.

Linkse begroting

Met zijn tikitakavo­etbal, zoals Politico het noemt, kon Sánchez met korte passen en via verschille­nde kanalen het spel domineren. Maar de premier heeft nog niet gescoord: hij is er nog altijd niet in geslaagd om in het parlement een meerderhei­d te vinden die de begroting voor 2019 wil goedkeuren.

Sánchez had in eerste instantie gerekend op het linkse Podemos. Zijn regering had een begroting opgesteld met een verhoogd basisinkom­en, betere pensioenen, hogere bedrijfsla­sten, een taks op financiële transactie­s en een extra belasting op hoge inkomens.

Maar omdat de PSOE en Podemos in het parlement samen ook geen meerderhei­d hebben, moesten nog andere partijen aan Het wordt uitkijken naar de regionale verkiezing­en in Andalusië in december. Scoort misschien nationaal naar de kiezer.

 ?? © gtres ?? Sánchez’
© gtres Sánchez’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium