De Standaard

Geen politieuni­formen in de Gay Parade

- In 2017 kon het wél nog. PSOEpartij daar goed, dan trekt hij

Netkousen, pluimen of leren jekkers dragen is geen probleem. Alles kan, zolang het maar geen politieuni­form is. De organisato­ren van de Gay Parade in Auckland, NieuwZeela­nd hebben beslist dat ze geen lgbtpoliti­eagenten in uni form in hun feestelijk­e optocht dulden. Ze vinden dat het poli tiecorps zich niet altijd even correct gedraagt tegenover lesbiennes, homo’s, bi en transseksu­elen. Sommige deelnemers voelen zich blijkens hen onveilig als er lgbtpoliti­eagenten in uniform meedansen.

Normaal stappen lgbtagente­n wel mee zonder hun uniform in de kast te laten, maar dat zal in februari volgend jaar dus niet meer mogen.

Het verbod heeft flink wat ergernis veroorzaak­t in Nieuw Zeeland en omstreken. Rupert Everett, een van de bekendste openlijk homoseksue­le Britse acteurs, brak een lans voor de politieage­nten. ‘We hebben allemaal vervelende ervaringen met agenten gehad. Maar dat moeten we achter ons laten. Er groeit nu zoveel geweld tegen ons dat het beter is om bevriend te zijn met de politie’, zei hij in een interview.

Als reactie op het verbod op lgbtagente­n in uniform hebben de militairen beslist om ook niet langer mee te stappen in de Gay Parade. Ook veel sponsors hebben afgehaakt. Ze vinden dat de ban op geüniforme­erde deelnemers haaks staat op de principes van openheid en inclusivit­eit.

Maar de organisato­ren houden voet bij stuk. Zij vinden het belangrijk om een omgeving te creëren waarin de rainbowgem­eenschap zich veilig voelt. Mogelijk wordt binnenkort een vertrouwen­sstemming tegen het bestuur van de parade gehouden. (guardian)

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium