De Standaard

Zelfportre­t van een eenzame ziel

Dave Heath overleed in 2016, na een ongelukkig­e val, op 85jarige leeftijd. Van de vrij onbekende, geëngageer­de fotograaf van het solitaire grootstads­leven in de jaren 50 en 60 loopt in Parijs een diepgevoel­de tentoonste­lling.

- ‘Washington Square, New York’, 1956. STEFAN VANTHUYNE ‘Elevated in Brooklyn, New York’, 1963.

Voor wie Les Américains van Robert Frank in het Musée de la Photograph­ie in Charleroi bezocht (DS, 10 november 2018), is Dialogues with solitudes, over het werk van Dave Heath, in het Parijse Le Bal de ideale volgende halte. Terwijl Frank in zijn klassieke fotoboek uit 1958 een land in onzekerhei­d en existentië­le twijfel zag, toonde Heath, die goed bevriend was met Frank, enkele jaren later in A dialogue with solitude op aangrijpen­de wijze de daaruit voortvloei­ende ontgoochel­ing, de vervreemdi­ng van de samenlevin­g en de wezenlijke eenzaamhei­d van het leven in de grootstad.

Eind jaren 50, begin jaren 60 bevond Amerika zich op een kantelmome­nt: de burgerrech­tenbewegin­g had zich al op gang getrokken en het protest tegen de Vietnamoor­log stak stilaan de kop op. Uit die sociale onvrede groeide in New York een generatie beatkunste­naars en hipsters, outsiders en nonconform­isten op zoek naar vrijheid en een nieuwe spirituele connectie. Zij vergaarden op Washington Square en in de rokerige kelderbars en koffiehuiz­en van Greenwich Village, waar folksongs werden gespeeld, Jack Kerouac en Allen Ginsberg performanc­es gaven en lezingen en discussies werden gehouden.

Nauwe telelens

Dit is de scene waar Heath, die zich in New York had gevestigd na korte verblijven in Philadelph­ia en Chicago, rondhing en fotografee­rde. De psychologi­sch geladen portretten die hij er maakte, vaak met een nauwe telelens, tonen blanken en zwarten in een koffiehuis, op straat of in het park; alleen, als koppel of in een dichte massa; in een staat van vervoering of kwelling, van wezenloosh­eid of stress; dikwijls geïsoleerd, afwezig of in zichzelf gekeerd.

Heath was een uitzonderl­ijke zwartwitpr­inter. De donkere melancholi­e in zijn beelden komt niet zelden voort uit de dramatisch­e clairobscu­rtonen in de afdruk. Heath perfection­eerde zijn printtechn­iek bij de humanistis­che fotojourna­list W. Eugene Smith, die een blijvende invloed op hem zou hebben.

Bad boy’s story

Heaths voortduren­de aandacht voor stedelijk isolement was niet louter maatschapp­elijk geïnspiree­rd, maar ook diepgewort­eld in een persoonlij­k trauma

Heaths voortduren­de aandacht voor stedelijk isolement was niet louter maatschapp­elijk geïnspiree­rd, maar ook diepgewort­eld in een persoonlij­k trauma. Een jaar na zijn geboorte, in 1931 in Philadelph­ia, verliet zijn vader het gezin. Op zijn vierde liet ook zijn moeder hem in de steek. Heath groeide op in een Joods weeshuis en in diverse pleeggezin­nen. In 1947 las hij in Lifemagazi­ne een fotoessay van Ralph Crane.

Bad boy’s story ging over een weesjonget­je in Seattle dat zijn plek niet vond in de samenlevin­g, zichzelf van de wereld afsloot en zijn frustratie botvierde in allerlei wangedrag. Heath herkende zichzelf in het verhaal; en in fotografie een manier om zich uit te drukken. Kinderen, ongeremd in zowel acties als emoties, zouden vaak terugkomen in zijn werk.

Heath begon eind 1940 te fotografer­en. In 1952 werd hij door het leger ingelijfd en als mitrailleu­rschutter naar NoordKorea gestuurd. Daar maakte hij pakkende foto’s van soldaten tijdens momenten van rust, momenten waarbij de zielsangst en de beklemming op hun uitgeputte gezicht getekend stond. Het proberen ontwaren van zijn eigen pijn en eenzaamhei­d in de ander, is wat Heath zou blijven doen, eens terug in de grootstad.

A dialogue with solitude, Heaths enige zelf samengeste­lde boek waar hij vier jaar aan sleutelde, verscheen in 1965. Het schetst een donker en bedroevend beeld van een rusteloze samenlevin­g, maar evenzeer is het een doodeerlij­k zelfportre­t. ‘I have concluded that loneliness is within life itself, and that all creations in some way spring from solitude, meditation and isolation. (…) I have come to understand how through anguish, pain and loneliness, a person could find the depths of himself and another’, haalt Heath psycholoog Clark E. Moustakas aan op de laatste bladzijde van het boek, dat ook citaten van James Baldwin, Hermann Hesse, T.S. Eliot, Rainer Maria Rilke en William Butler Yeats bevat.

Voor Heath zelf ging het niet enkel om de wanhoop, maar veeleer om het aanvaarden van de tragische aspecten van het leven. Want pas dan kon er plaats zijn voor liefde, schreef hij, en voor bezorgdhei­d voor de menselijke conditie.

‘Dialogues with solitudes’ van Dave Heath. Nog tot 23/12 in Le Bal, Parijs.

 ?? © Dave Heath / howard greenberg gallery / stephen bulger gallery ?? ‘New York’, 1960.
© Dave Heath / howard greenberg gallery / stephen bulger gallery ‘New York’, 1960.
 ?? © Dave Heath / howard greenberg gallery / stephen bulger gallery ??
© Dave Heath / howard greenberg gallery / stephen bulger gallery
 ?? © Dave Heath / howard greenberg gallery / stephen bulger gallery ??
© Dave Heath / howard greenberg gallery / stephen bulger gallery

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium