De Standaard

Straks geen Google News meer?

-

Google schakelt een versnellin­g hoger in zijn verzet tegen de nieuwe Europese richtlijn inzake het auteursrec­ht. Een ontwerp van die nieuwe richtlijn werd al goedgekeur­d in het Europees Parlement, en momenteel werken dat Parlement en de Europese Raad aan een definitiev­e tekst. Vandaar de timing van Google: er moet zo veel mogelijk kabaal over worden gemaakt, en wel nu.

Google maakt kabaal op twee fronten, omdat het zich verzet tegen twee artikels in de richtlijn. Artikel 11, waarin staat dat uitgevers van nieuwsmedi­a voortaan een vergoeding moeten krijgen als hun artikels worden opgenomen in nieuwsplat­formen als Google News. En artikel 13, waarin staat dat online videoplatf­ormen als Youtube strengere filters moeten inbouwen om audiovisue­el materiaal (muziek en beeld, dus) waarop auteursrec­ht rust, te detecteren en zo nodig te verwijdere­n.

Tegen artikel 13 trekt Google van leer op Youtube, met popups bij de video’s, maar het adverteert ook op Instagram, eigendom van concurrent Facebook. ‘Stel je voor dat je straks niet meer kunt kijken naar je favoriete video’s’, luidt de boodschap. Doorn in het oog van Google is niet zozeer dat het alle video’s zal moeten screenen op auteursrec­ht, dat gebeurt nu ook tot op zekere hoogte, maar dat het zelf aansprakel­ijk zal worden gesteld als er inbreuken worden vastgestel­d.

Tegen artikel 11 trekt Google ironisch genoeg van leer in de uitgaven van mediagroep­en aan wie het weldra misschien een vergoeding moet betalen, volgens datzelfde artikel 11. In The Guardian onder meer, laten woordvoerd­ers van het bedrijf uitschijne­n dat Google News in Europa wel eens zou kunnen verdwijnen. (th)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium