De Standaard

Wat is ‘Angels in America’?

-

Dit theatertwe­eluik van Tony Kushner uit de jaren 90 schetst een portret van de homogemeen­schap in de VS van Ronald Reagan. In een magischrea­listische mozaïek, die zich afspeelt in het New York van de jaren 80, schetst Kushner het slagveld dat de dan nog onbekende ziekte aids veroorzaak­te.

Het is een van de grootste toneelklas­siekers van de moderne tijd. Vorig jaar bracht The National Theatre in Londen een nieuwe versie. In het Nederlands­e taalgebied regisseerd­en Guy Cassiers (1995), Ivo van Hove (2008) en Marcus Azzini (2015) het stuk; volgend seizoen waagt ook Olympique Dramatique zich aan een enscenerin­g van deze marathon met een grote cast. HBO maakte er in 2003 ook een tvserie over, met Al Pacino en Meryl Streep. tance niks voor vanzelfspr­ekend aangenomen. Representa­tie van lgbtq’s in de media is belangrijk, maar niet voldoende zolang er maatschapp­elijk niets verandert. Gelijke rechten moeten hand in hand gaan met gelijke kansen. En daar knelt vaak het schoentje. De postaidsge­neratie moet blijven vechten voor wat nog niet werd bereikt.

Een verhaal over homo’s in de VS anno 2018 kan niet om Trump heen. Als de president de rechten van transgende­rs zo flagrant ondermijnt, is een theatraal weerwoord van cruciaal belang. ‘Trump is hiv en heeft Amerika met aids besmet’, zegt een van de personages uit The inheritanc­e in een wel erg gechargeer­de monoloog. Ieder prikje aan het adres van Trump levert in Londen steevast applaus op. Maar zou dit ook door de beugel kunnen over de oceaan, nu er geruchten zijn dat The inheritanc­e een transfer zou maken naar New York?

We hopen het, want The inheritanc­e heeft alles waar wij voor smelten. Tijdens deze zeven uur teksttheat­er ontwaakt er een gemeenscha­p, zowel op als voor de bühne. De tranen en omhelzinge­n bij de toeschouwe­rs tijdens de pauzes verraden de impact van een meesterwer­k. Decennia na de wakeupcall uit Angels in America geeft deze vurige state of the union hoop. Nu moet Broadway nog willen luisteren.

De tranen en omhelzinge­n bij de toeschouwe­rs tijdens de pauzes verraden de impact van een meesterwer­k

‘The inheritanc­e’, tot 19/1 in Noël Coward Theatre, Londen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium