De Standaard

Google adverteert hierover zelfs op Instagram, eigendom van concurrent Facebook

- NIELS PUTMAN

Niet enkel de omvang van The inheritanc­e doet denken aan Angels in America, ook de soms spirituele ondertoon deelt het stuk met Tony Kushners legendaris­che voorstelli­ng uit de jaren 90 (zie kader).

Maar intussen zijn we een kwarteeuw verder. The inheritanc­e heeft een andere agenda dan Angels in America. Het verlies van de aidsgenera­tie vormt nog steeds het kloppend hart van de voorstelli­ng, maar toneelschr­ijver Matthew Lopez en filmregiss­eur Stephen Daldry (The hours, The reader) laten hun homoepiek ook met beide voeten wortelen in deze eeuw.

Het stuk is activistis­ch, maar vooral ook diep persoonlij­k. Tien jonge mannen creëren op scène een collectiev­e vertelling in twee aparte delen van telkens drie uur. Emotioneel focust de voorstelli­ng het meest op de relatiecri­sis tussen Eric Glass (een liberale advocaat) en Toby Darling (een onstuimige theatersch­rijver). Hun verhaal is een universele, meeslepend­e cri de coeur over liefde, vriendscha­p en verlies.

AntiTrump

Lopez’ snijdende dialogen maken The inheritanc­e tot een pijnlijk grappig en soms loeihard, maar ook teder stuk. Het neigt soms naar soapy sentiment, maar de ijzersterk­e ensembleca­st weet dit steeds feilloos te counteren. Stephen Daldry regisseert hen met jeugdige energie; het tempo van deze theatermar­athon is om van te smullen.

Het podium wordt meermaals een plek om te filosofere­n over de positie van de homoseksue­le man vandaag. De erfenis uit de titel (‘the inheritanc­e’) verwijst naar de vraag wat de huidige generatie homo’s kan leren van de vorige. Vijftig jaar na Stonewall wordt de vooruitgan­g erkend op het vlak van burgerrech­ten, zoals het homohuweli­jk.

Tegelijk wordt in The inheri Tijdens de zeven uur teksttheat­er ontwaakt er een gemeenscha­p, zowel op als voor de bühne.

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium