De Standaard

Goal nodig

-

boord worden gehesen.

De leider van Podemos, Pablo Iglesias, trok zelfs naar de gevangenis in Barcelona om de Catalaanse, linkse separatist Oriol Junqueras te overtuigen. Hij hoopte dat hij via Junqueras de steun kon krijgen van de Catalaanse – en de Baskische – separatist­en die in het nationale parlement zetelen. Zo wilde hij dezelfde coalitie op de been brengen als deze die in juni premier Rajoy ten val bracht. Maar Junqueras, die al meer dan een jaar in voorhechte­nis zit op verdenking van rebellie, weigert de Spaanse regering te steunen zolang de Catalaanse separatist­ische leiders in de gevangenis zitten.

Vorige week liet premier Sánchez verstaan dat hij vervroegde verkiezing­en niet langer uitsluit

Verder zijn er in het parlement geen partijen met wie Sánchez een deal zou kunnen sluiten. De Partido Popular vecht om haar voortbesta­an tegen Ciudadanos, de rechtse partij die haar kiezers afsnoept. In hun onderlinge strijd kunnen geen van beide partijen zich permittere­n om toegeeflij­k te zijn voor de sociaaldem­ocratische minderheid­sregering.

Tijd dringt

De uiterste datum om de begroting voor volgend jaar goed te keuren, is 26 november. Daarna zou de premier mogelijk per decreet kunnen regeren. Maar daarover roept de oppositie nu al dat het ‘ondemocrat­isch’ is. De tijd dringt dus voor Sánchez.

Deze week liet de premier verstaan dat hij vervroegde verkiezing­en niet langer uitsluit. In de peilingen staat zijn partij, voor het eerst sinds ze aan het bewind is, op winst en misschien is het voor de PSOE binnenkort wel een goed moment om naar de kiezer te trekken.

Op 2 december worden in Andalusië regionale verkiezing­en gehouden. Mogelijk is de uitslag van die stembusgan­g bepalend voor Sánchez’ beslissing om op nationaal niveau zijn popularite­it te testen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium