De Standaard

‘Big B’ haalt duizend boeren uit schulden

Indiase boeren zitten in diepe problemen. Filmicoon Amitabh Bachchan stunt door hen te helpen.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Voor nietBollyw­oodfans of mensen die The Great Gatsby van Baz Luhrmann niet hebben gezien, is Amitabh Bachchan misschien een nobele onbekende. Maar de acteur met de diepe bariton schittert al sinds de jaren zeventig in allerlei Indiase kaskrakers. ‘Big B’ brengt overal waar hij komt een schare toegewijde fans op de been: door zijn vele films over actuele onderwerpe­n werd Bachchan een nationaal icoon.

Gisteren zei de ster op zijn blog dat hij 1.398 boeren uit zijn thuisstaat Uttar Pradhesh uit de schulden heeft gehaald. Zeventig boeren mochten rechtstree­ks naar Mumbai vliegen om een certificaa­t van hun bank op te halen. Eerder hielp Bachchan volgens India Today al 350 landbouwer­s in Maharashtr­a, een staat die al jaren getroffen wordt door zware droogte. De acteur gaf naar eigen zeggen meer dan 40 miljoen roepies (bijna 500.000 euro) uit. Hij is niet de eerste filmster die boeren helpt, maar komt wel met een bijzonder groot bedrag over de brug.

Zelfmoorde­n

filmster én filantroop. ven kind. De sector wordt als te onbelangri­jk gezien voor snelle economisch­e ontwikkeli­ng. Maar nog steeds zijn 263 miljoen Indiërs (ongeveer 22 procent van de bevolking) boer. Zij leven in extreme armoede: ze hebben zelf honger terwijl ze voedsel produceren. Hun inkomen stagneert. Ondertusse­n stijgen de kosten voor brandstof, pesticiden en levensonde­rhoud wel. De klimaatver­andering, die in India dodelijke droogtes veroorzaak­t, maakt hun lot nog erger.

Sinds 2014 plegen elke dag 33 landbouwer­s zelfmoord, jaarlijks zijn dat er 12.000. Er waren dit jaar al protestmar­sen van boeren. Met nationale verkiezing­en in aantocht wordt nog meer onrust ver

wacht in 2019.

Alle partijen zullen de boeren waarschijn­lijk wel iets beloven, van schuldkwij­tschelding tot verzekerin­gen. Maar volgens landbouwex­pert Devinder Sharma moet de overheid massaal investeren in het platteland. ‘Voor de ICTsector bestaan subsidies, waarom dan niet voor de landbouw?’ zegt hij op zijn Youtubekan­aal. Volgens Foreign Policy heeft India nu meer tussenhand­elaars in de landbouw dan ooit, maar nog steeds niet voldoende koelcapaci­teiten om rottende oogsten te verhindere­n. ‘We zijn iedereen dankbaar die meevecht in onze strijd om veranderin­g, ook al is het symbolisch’, liet de voorzitter van de Indiase Boerenbond weten aan Reuters.

 ?? © afp ?? Amitabh Bachchan:
© afp Amitabh Bachchan:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium