De Standaard

‘Het ideale instapmome­nt is een fata morgana’

-

STIJN CEELEN , country manager BinckBank, over het dilemma: nu technologi­eaandelen kopen of later? (in dS Avond).

BRUSSEL I ‘We zijn er operatione­el helemaal klaar voor.’ Volgens woordvoers­ter Barbara Van Speybroeck gelooft de directie van Bpost in een goede afloop van Black Friday, morgen 23 november. Dan mogen de consumente­n in zowat alle grote winkelkete­ns van het land flinke prijskorti­ngen verwachten. Niet alleen in de fysieke winkels, ook in de webshops.

De handelsfed­eratie Comeos verwacht een piek in de verkoopcij­fers – ook in het aantal online aankopen. Bij Bol.com ging het vorig jaar om eenzelfde volume als op 21 december, in volle kerstperio­de. En dat zal zich vertalen in een grote berg pakjes die aan huis moet worden geleverd.

Kan Bpost dat aan, amper en kele dagen na het einde van de meerdaagse stakingsgo­lf, waarbij de pakjes en postbedeli­ng grondig werd verstoord?

De verwerking­scapacitei­t in het nieuwe sorteercen­trum Brussel X is er alvast op voorzien. ‘Op een normale dag halen we een volume van zowat 190.000 pakjes’, zegt Van Speybroeck. ‘Ter vergelijki­ng: vorig jaar was dat nog maar 175.000 per dag. Op een speciale verkoopsda­g als Black Friday zullen we ruim boven de 200.000 pakjes gaan, maar we kunnen er 350.000 aan. Op dit soort piekdagen versterken we sowieso ons netwerk.’

Maandag volgt al een nieuwe test voor de logistieke slagkracht van Bpost, met de online koopjesdag Cyber Monday.

Goed nieuws kwam er gisteren alvast van de Nederlands­e webwinkel Coolblue. Die had zijn Belgische klanten tijdens de staking bij Bpost tijdelijk door concurrent PostNL laten beleveren, maar keerde gisteren terug naar zijn normale leverancie­r, Bpost.

Toch moet Bpost toegeven dat de naweeën van de stakingsac­ties nog niet overal verdwenen zijn. Het bedrijf kampt nog steeds met een achterstan­d in de verwerking van de stapel pakjes die tijdens de staking niet bij hun bestemmeli­ng raakte. Aan de klanten wordt nog enkele dagen geduld gevraagd.

‘In een aantal regio’s, vooral in het zuiden van het land, zijn na het einde van de officiële staking de protestact­ies nog blijven doorgaan’, luidt het bij Bpost. ‘Dat heeft het wegwerken van de achterstan­d in de pakjesleve­ring niet geholpen.’

Overleg gaat verder

Intussen gaan de onderhande­lingen tussen de directie van Bpost en de postbonden verder. Gisteren zaten de delegaties urenlang aan tafel, maar over de inhoud van de gesprekken lekte niets uit.

Een eerste voorakkoor­d werd vorige week door de achterban van de vakbonden verworpen. Bpost had nochtans de belofte op papier gezet om duizend tijdelijke aanwerving­en te doen, in een poging om het structurel­e personeels­tekort op te vangen. Maar de postmannen en vrouwen oordeelden dat er te weinig garanties waren om die belofte waar te maken en stuurden de vakbondsse­cretarisse­n terug naar de overlegtaf­el. (jir)

Er is nog altijd een achterstan­d in de verwerking van de pakjes die tijdens de staking zijn blijven liggen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium