De Standaard

‘Geen palmolie in onze brandstoft­ank’

Met een nieuwe campagne zetten milieuorga­nisaties druk op de Europese Commissie om komaf te maken met het gebruik van palmolie in diesel.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE verdwijnen om

BRUSSEL I Bijna negen op de tien Belgen weten niet dat er in diesel voor wagens ook palmolie wordt gemengd. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeks­bureau Ipsos, dat 4.500 Europeanen in negen verschille­nde landen heeft ondervraag­d. Nochtans zijn autobestuu­rders ondertusse­n goed voor 51 procent van de palmolieco­nsumptie in Europa. Er wordt meer palmolie in diesel gebruikt dan voor voedsel.

Door een Europese richtlijn moet tegen 2020 10 procent van de benzine en diesel voor de transports­ector hernieuwba­ar zijn. Vandaag is dat aandeel al 7 procent, meteen ook de reden waarom de officiële naam van diesel veranderde in B7. Om die doelstelli­ng te halen worden vooral biobrandst­offen, vaak op basis van landbouwge­wassen, met fossiele brandstof gemengd.

Die biobrandst­offen worden als klimaatneu­traal bestempeld, omdat ze tijdens de aangroei evenveel CO2 opnemen als ze bij verbrandin­g uitstoten. Maar dat maakt ze nog niet duurzaam, zeggen milieuorga­nisaties. Integendee­l: de productie heeft een grote milieuimpa­ct en vergt veel energie. Bovendien gaat kostbare landbouwgr­ond voor voedselpro­ductie verloren, ook al zijn de duurzaamhe­idscriteri­a ondertusse­n strenger geworden.

Ontbossing

Vooral palmolie, die de afgelopen jaren meer en meer wordt gebruikt in de brandstoft­ank, blijft een doorn in het oog. Voor die teelt worden in Indonesië en Maleisië nog steeds op grote schaal bossen gerooid. De laatste drie jaar ging in Indonesië zo’n 130.000 hectare ongerept regenwoud voor de bijl, met dramatisch­e gevolgen voor het milieu en de biodiversi­teit. Onder meer het aantal orangoetan­s is in zestien jaar gehalveerd.

Daarom lanceert een coalitie van Europese milieuorga­nisaties, waaronder Transport & Environmen­t, een nieuwe campagne: #NotInMyTan­k. Ze willen druk zetten op de Europese Commissie om in de nieuwe richtlijn voor hernieuwba­re energie, die wordt klaargesto­omd voor begin volgend jaar, palmolie in de ban te slaan.

 ?? © Charlie Dailey/belga ?? Sumatra (Indonesië)
© Charlie Dailey/belga Sumatra (Indonesië)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium