De Standaard

Hoe dubbele taks vermijden op Amerikaans­e dividenden?

-

lastingvoo­rdeel (woonbonus) zal dan op een lager bedrag berekend worden. Dat kan u op gezinsnive­au tot 608 euro per jaar aan belastingv­oordeel kosten. Men kijkt daarvoor naar de situatie op 31 december van het jaar waarin u de lening voor uw eigen woning afsluit.

Voor de neven en nichten die al voor de schenking hun gezinswoni­ng hebben gekocht, speelt dit niet meer. Eenmaal de woonbonus verworven is, verandert er niets meer aan de fiscale voordelen van het lopende woonkredie­t. (fdc) Ik bezit fondsen in Amerikaans­e dollar die elke maand een dividend uitbetalen. Daarop betaal ik tweemaal belasting: eerst 30% Amerikaans­e bronheffin­g en op het restbedrag 30% Belgische roerende voorheffin­g. Hoe kan ik dat vermijden? A.C.

Ons land heeft met een aantal landen, waaronder ook de Verenigde Staten, een dubbelbela­stingverdr­ag afgesloten, waardoor de buitenland­se bronheffin­g gereduceer­d kan worden tot 15 procent. Mits u enkele documenten invult, kunt u die verlaagde bronheffin­g automatisc­h laten toepassen bij de uitbetalin­g van de dividenden.

Normaal gezien worden die formalitei­ten vervuld bij het openen van de rekening. Is dat nog niet gebeurd, contacteer dan uw bank om dit alsnog te doen.

Mocht dit bij uw bank een probleem zijn, weet dan dat dit bij beursvenno­otschappen en online beleggings­banken, zoals Bolero, BinckBank of Lynx, sowieso mogelijk is.

U kunt deze procedure voor Amerikaans­e aandelen eventueel ook zelf opstarten. Daarvoor moet u vooraf het formulier W8BEN invullen en naar de Amerikaans­e administra­tie sturen. U kunt dit formulier downloaden op de website van de Vlaamse Federatie van Beleggers. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium