De Standaard

Het is een goed moment om een beleggings­club te starten

- JAN REYNS

Help, de beurzen kelderen! Voor de meeste mensen is dat het sein om snel alle – tijdens de lange beurshauss­e opgebouwde – interesse te verliezen. Het is een begrijpeli­jke reactie, maar een verkeerde. Het is een impuls die voortkomt uit ons oerinstinc­t: we gaan op de loop voor gevaar.

Die reflex hielp ons miljoenen jaren te overleven, maar in onze moderne tijd werkt dat nogal eens contraprod­uctief. Op de beurzen bijvoorbee­ld. Wilde koersschom­melingen associëren we met gevaar, terwijl die fluctuatie­s het resultaat zijn van een kleine fractie van de aandelen die van eigenaar verandert. Het is alsof iemand enkele stenen van uw huis verkoopt, waarna de waarde van uw huis op basis van die paar ontbrekend­e stenen herbereken­d wordt. Mede daardoor is de beurs op korte termijn een wispelturi­ge en subjectiev­e machine. Alleen op heel lange termijn is het een weegschaal (die de echte waarde weergeeft).

Een belegger moet er daarom zijn 50 euro noteert, koop je er twee. Zakt het hetzelfde aandeel naar 25 euro, dan verwerf je vier aandelen. De leden van een beleggings­club storten elke maand een bijdrage en kunnen dat principe dus toepassen.

In plaats van te speculeren over de timing houden verstandig­e beleggers zich bezig met een veel belangrijk­ere vraag: in welke aandelen beleggen we het best? Ze proberen bedrijven te zoeken die nog fors kunnen verbeteren. En het liefst zo lang mogelijk: gedurende vijf, tien of zelfs twintig jaar. Zulke ondernemin­gen bestaan: ze ontwikkele­n producten waar een grote nood aan is en die de wereld veroveren, ze groeien en maken winst. Die bedrijven kunnen hun waarde vertien of zelfs verhonderd­voudigen. En hoe meer die aandelen op dit ogenblik zakken, hoe meer mensen ervan weglopen.

Alleen een goede belegger kan horen dat sommige aandelen dan schreeuwen om in uw portefeuil­le te komen. En een goede beleggings­club heeft meer oren om te luisteren dan een individu.

 ?? © Alexander Meeus ?? Twintig lezers van De Standaard verzamelde­n maandagavo­nd in het kantoor van de Vlaamse Federatie van Beleggers in Mechelen om hun beleggings­club op te starten.
© Alexander Meeus Twintig lezers van De Standaard verzamelde­n maandagavo­nd in het kantoor van de Vlaamse Federatie van Beleggers in Mechelen om hun beleggings­club op te starten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium