De Standaard

Op korte termijn geeft een beurskoers alleen een sentiment weer, geen waarde

-

hoofd bij houden en zijn reflexen beheersen. De koersevolu­tie op korte termijn geeft alleen een sentiment weer, geen waarde.

Probeer niet te timen

Als de beurzen plots zakken, is er geen reden om het gemoed niet op peil te houden. En omgekeerd. Tegen een van de belangrijk­e lessen voor wie in aandelen wil beleggen, wordt ook het meest gezondigd: te veel proberen te timen. Op het ideale moment kopen en weer verkopen mag dan de natte droom van iedere belegger zijn, behalve leugenaars slaagt niemand daarin. Sterker, door te willen timen, wordt er meer geld verloren dan gewonnen.

Dat blijkt steeds weer achteraf. Op het moment dat de koersen hun bodem bereikten en heel laag noteerden, durfde haast niemand te kopen. Ook ervaren en profession­ele investeerd­ers zijn in dat bedje ziek. Dat komt omdat beleggers hun portefeuil­le dan al lang en/of fors in waarde hebben zien vermindere­n en alleen nog de risico’s zien. Omgekeerd slagen weinigen erin te verkopen als de koersen heel hoog noteren. Iedereen heeft zijn winsten almaar zien aanzwellen, precies door niet te verkopen. En wie wel verkocht, zag de koersen toch verder klimmen. Zelfs ervaren beleggers zijn dus als kikkers in een opwarmende kookpan.

Per saldo is elk moment goed om te beginnen met beleggen. Want op lange termijn klimmen de koersen meer dan ze dalen. Wie altijd blijft beleggen, haalt een rendement van 9% per jaar en 6% na inflatie. Zelfs al stond de beurs jaren negatief, de voorbije 150 jaar was dát het rendement.

Schreeuwen om uw portefeuil­le

En toch is er een methode waarmee elke belegger de markt (een beetje) in zijn voordeel kan timen. Doe zoals je een huis afbetaalt: beleg regelmatig hetzelfde bedrag, bijvoorbee­ld elke maand 100 euro. Dan koop je meer wanneer de koersen laag noteren en minder wanneer ze hoog noteren. Als de koers van aandeel A

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium